Socha Krista Spasiteľa - ikona mesta Rio de Janeiro

2012-04-22 14:00:00 |   |    | 

BRAZÍLIA- Z kopca Corcovado sa vám naskytne jedinečný pohľad na celé Rio de Janeiro, na živú zmes farieb, temperamentu a architektúry.



A práve zo sedemsto metrov vysokého pahorku brazílsku metropolu, Rio de Janeiro, pozorne sleduje aj socha Krista Spasiteľa a vy máte pocit, že objíma celé mesto. A všetkých návštevníkov v ňom úprimne víta.

Brazílčania sa na začiatku 20. storočia rozhodli postaviť gigantickú sochu Krista, ktorá by bola nielen symbolom silnej kresťanskej viery, ale spájala by brazílsku štedrosť s vrúcnosťou. V roku 1921 prišiel s návrhom brazílsky architekt Heitor da Silva Costa.

O desať rokov neskôr po počiatočných finančných problémoch sa už nad mestom týčil takmer 30 m vysoký Ježiš Kristus z dielne francúzskeho sochára Paula Landowski. S 9,5 m vysokým  podstavcom predstavuje najvyššiu sochu v štýle Art Deco a stala sa spolu s karnevalom a dokonalými plážami jedným zo symbolov Ria de Janeira.

Od roku 2007 patrí ikona Ria medzi sedem novodobých divov sveta a každoročne sa o oprávnenosti tohto titulu presviedčajú viac ako 2 milióny turistov z celého sveta. Tí sa k soche vyvezú vlakom či vlastnými autami, kde na nich čaká niekoľko panoramatických eskalátorov a výťahov, aby mohli obdivovať nielen jej majestátnosť, ale aj celé mesto.

Zdroj/autor: Daniela Belicová, drom

Foto: wikipedia, Artyominc, LecomteB, Emesbe, Klaus with K, sxc.hu, felipedan

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.5/5 (17 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa