Ostrov Koh Samui - plážový relax v Thajsku

2012-04-30 12:00:00 |   |    | 

THAJSKO- Ak ste sa rozhodli stráviť dovolenku v Thajsku a užiť si klasický plážový relax sprevádzaný slniečkom, palmami a morskou vodou, ideálnou voľbou je ostrov Koh Samui.



Koh Samui je druhý najväčší ostrov Thajska (najväčší je Koh Phuket) s rozlohou takmer 230 kilometrov štvorcových a spadá pod provinciu Surat Thani.

Nachádza sa pri východnom pobreží a je obkolesený približne 60 ďalšími ostrovmi a ostrovčekmi - medzi najznámejšie patria Koh Phangan (tu sa zrodila legendárna Full Moon Party) alebo potápačský raj Koh Tao.

V blízkosti Koh Samui sa nachádza aj morský národný park Ang Thong, kam si môžete urobiť jednodenný výlet loďou. Nezabudnite si pribaliť šnorchel, potápačské okuliare a plutvy - vo vode sa to priam hemží pestrofarebnými rybami a uvidíte aj nádherné koralové útesy.

Koh Samui má približne 50 tisíc domácich obyvateľov a hlavným zdrojom obživy je tu turizmus. Na jednej strane turizmus pomohol rozvoju tohto ostrova, ktorý bol pôvodne izolovanou komunitou rybárov (koncom 70. rokov tu ešte neboli ani cesty), na druhej strane však negatívne poznamenal miestnu kultúru a hlavne životné prostredie.

Ak sa sem vyberiete na dovolenku, skúste prispieť k ochrane ostrova aspoň tým, že ho nebudete znečisťovať odpadkami, šetrite pitnou vodou a vyhýbajte sa aktivitám ako nelegálny rybolov (za ten môžete v Thajsku dokonca skončiť vo väzení).    

Veľkou výhodou dovolenky na Koh Samui - hlavne ak nemáte radi cestovanie loďou - je fakt, že ostrov má svoje vlastné medzinárodné letisko, ktoré sa za posledných 10 rokov poriadne rozrástlo. Niekoľkokrát denne tu pristávajú a odlietajú lietadlá z/do Bangkoku, ako aj do iných destinácií v juhovýchodnej Ázii.

Letisko na Koh Samui je prekvapujúco pôvabné - môžete si tu poležať na farebných gaučoch s vankúšmi, všade je množstvo zelene a rozkvitnutých kvetov. Na Koh Samui (na rozdiel od prevažnej väčšiny ostatných thajských ostrovov) nájdete až 4 dobre vybavené medzinárodné nemocnice, v ktorých majú dokonca aj dekompresnú komoru (ktorá slúži okrem iného na liečenie potápačských chorôb).

Ubytovacie možnosti na Koh Samui uspokoja každý vkus i rozpočet - na desiatkach pláží sa tu náchádza údajne až vyše 260 rôznych rezortov a hotelov. Samozrejmosťou sú reštaurácie, bary s aktívnym nočným životom, masážne salóny, kaderníctva, non-stop otvorené potraviny 7-eleven, obchody s oblečením, suvenírmi, atď.

A ak vás omrzí vylihovanie na pláži, môžete sa vybrať na trek do džungle - centrálna časť ostrova je kopcovitá a husto zalesnená. Nájdete tu očarujúcu tropickú ostrovnú faunu a flóru.

 

Zdroj/autor: Katarína Bartovičová, drom

Foto: wikipedia, Anthony Byrne, Lisa Tancsics, Manfred Werner, Rich Daley

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.9/5 (11 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa