Tajomná Sahara skrýva mnohé zaujímavosti

2012-05-10 10:25:00 |   |    | 

AFRIKA- V očiach mnohých je to len tisícky kilometrov pieskových dún. Sahara však skrýva omnoho viac tajomstiev a zaujímavostí.



Svojou rozlohou 9 miliónov km² (dĺžka 4 500 až 5 500 km v smere západ-východ; šírka 1 500 až 2 000 km od severu na juh) si vyslúžila prívlastok najväčšia púšť sveta. Tiahne sa od Atlantického oceánu až po Červené more cez 10 štátov (Egypt, Líbya, Alžírsko, Tunisko, Maroko, Mauritánia, Niger, Čad, Mali a Sudán).

Pieskové duny tvoria len 1/9 celej rozlohy púšte. Túto oblasť tvaruje vietor a občasný dážď. Okrem pieskových dún sa tu nachádzajú skalnaté plošiny (hamada), štrkové roviny (reg), suché údolia a soľné jazerá (shatt or chott). Nachádza sa tu aj zvláštny špecifický geologický útvar tzv. štrukúra Richat, ktorá sa podobá kompaktnému kráteru.

V centrálnej oblasti Sahary sa nachádza niekoľko zaujímavých pohorí sopečného pôvodu, ako napríklad Ahaggar, Tassili alebo Tibesti, ktorých vrcholy presahujú i výšku 3 tisíc metrov. Najvyšším vrchom je neaktívny vulkán Emi Koussi s výškou 3 415 metrov.

Najnižší bod sa nachádza v Kattárskej preliačine v Egypte 133 metrov pod hladinou mora. Vodnými zdrojmi púšte sú okrem prenádherných oáz (napr. Bahariya, Ghardaïa, Timimoun, Kufrah, Siwah) aj vodné toky, ktoré sú sezónne (okrem Nílu).

Priemerná  januárová teplota sa pohybuje medzi 10 až 15 °C, v lete je to 30 až 50 °C. Rozdiel teplôt vo dne a v noci môže byť až 30 °C. Charakteristické sú pre túto oblasť piesočné búrky, ktoré premiestňujú ohromné množstvo prachu a piesku nielen v oblasti severnej Afriky, ale jeho spad býva zaznamenaný aj v Európe alebo južnej a strednej Amerike.

V tejto oblasti sa nachádza aj niekoľko pamiatok svetového kultúrneho dedičstva UNESCO, ako napríklad pohorie Acacus v západnej Líbyi, Abú Simbel v Egypte, spomínané pohorie Tassili alebo tzv. „africké Pompeje“ Timgad v Alžírsku.

 

Zdroj/autor: Eli, drom

Foto: wikipedia, Atamari, Anthere, Wilrob, Masen, Leoboudv, Darwinek, sxc.hu

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.5/5 (32 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa