Mŕtve more, unikátny skvost Izraela

2012-05-11 13:30:00 |   |    | 

IZRAEL- Toto more je zdraviu veľmi prospešné, hlavne pre vysoký obsah minerálov, ktoré priaznivo pôsobia na celý nervový systém, liečia kožné choroby, artritídu a reumu.



Mŕtve more je unikátne slané jazero, ktoré sa nachádza na hraniciach Jordánska a Izraela. Vzniklo asi pred 3 miliónmi rokov v trhline po veľkom vrásnení zemskej kôry.

Rozloha Mŕtveho mora je 1 050 km², je 75 km dlhé a široké v rozmedzí od 3 až 18 km. Hĺbka v niektorých miestach dosahuje až 365 metrov. Mŕtve more je najnižšie položená vodná plocha na Zemi, leží 400 m pod úrovňou hladiny mora.

Jeho brehy lemujú vysoké pusté kopce a pohoria, ktoré dosahujú výšku až 400 metrov, a teda sú približne na úrovni hladiny Stredozemného mora. Jazero je preslávené vysokým podielom soli (až 8,5 x vyšší ako oceán a 10 x vyšší ako Stredozemné more), čo spôsobuje nadnášanie na hladinu.

Hlavným zdrojom vody je rieka Jordán, ktorá do mora ústi na severe. Na východnom i západnom brehu do mora ústia ďalšie toky, napríklad Nachal Chever, ktoré privádzajú vodu z Judskej púšte. Vysoká teplota vody spôsobuje, že sa vyparí viac vody, ako do nej týmito prítokmi prichádza, čo spôsobuje, že je jazero stále slanšie a slanšie.

Bohužiaľ, toto miesto pomerne rýchlo vysychá. Od roku 1965 hladina mora klesla o 28 metrov, čo spôsobilo, že sa v strede objavil suchý pás pevniny, ktorý oddeľuje more na 2 časti.

Krásny výhľad na Mŕtve more je z mestečka Mesada. Táto staroveká pevnosť na vrchole izolovaného skalného útesu na východnom okraji Judskej púšte bola v roku 2001 zapísaná ako pamiatka svetového dedičstva na zoznam UNESCO.

 

Zdroj/autor: Eli, drom

Foto: wikipedia, ST, Bromskloss, Berthold Werner, Wilson44691, Isewell, Doron, Disdero, David Shankbone, Bgag

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.8/5 (17 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa