Golden Gate Bridge v San Franciscu je miestom mnohých slávnych filmových scén

2012-05-15 15:35:00 |   |    | 

SPOJENÉ ŠTÁTY- Na svete je veľa krásnych mostov, ale len jeden Golden Gate Bridge. Ak ste o ňom náhodou doteraz nepočuli, tak ide o jeden z najdlhších a najkrajších visutých mostov na svete.



Nachádza sa v jednom z najpríťažlivejších miest Spojených štátov amerických, v San Franciscu v slnečnej Kalifornii.

Od roku 1937, kedy bol dokončený a slávnostne otvorený pre peších aj automobily, sa stal neodmysliteľným symbolom tohto mesta a jednou z jeho hlavných turistických atrakcií.

Stavať ho začali v roku 1933. Stavba trvala iba štyri roky, čo je na tak zložitý projekt skutočne neuveriteľne krátka doba. Človekom, ktorý mal na stavbe mostu hlavné slovo, bol inžinier Joseph Baermann Strauss a jeho zástupcom architekt Irving Morrow. Obaja sa museli potýkať s množstvom problémov, medzi ktorými bol najmä častý výskyt zemetrasení v tejto oblasti.

Jednou zo zaujímavostí tejto stavby je napríklad to, že posledný zo 600 tisíc nitov, ktoré držia celý most pohromade, mal byť z rýdzeho zlata. Pri inštalácii však vyletel a navždy sa stratil v mori, a tak musel byť nahradený úplne bežným nitom.

Najdôležitejšou funkciou niekdajšieho najdlhšieho visutého mostu na svete Golden Gate Bridge však nie je byť len turistickou atrakciou, ale najmä spojivom medzi San Franciscom a mestom Sausalito v okrese Marin County cez úžinu s názvom Golden Gate, čiže Zlatá Brána v miestach, kde Sanfranciská zátoka ústi do Tichého oceánu. S mostom Golden Gate sa spája však aj jeden smutný štatistický fakt. Je totiž jedným z najvyhľadávanejších „pôsobísk“ samovrahov.

 

Zdroj/autor: Alex, drom

Foto: wikipedia, Rich Niewiroski Jr., Calibas, Brocken Inaglory, Daniel Schwen, Bill Ebbesen, Wikih 101

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.4/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa