Mekka - najposvätnejšie mesto Islamu

2012-05-16 16:00:00 |   |    | 

SAUDSKÁ ARÁBIA- Mekka je rodisko proroka Mohameda a zároveň najposvätnejšie miesto islamského náboženstva.



Mekka je mesto s 1,5 miliónom obyvateľov v západnej časti Saudskej Arábie, v provincii Mekka, v regióne zvanom Hidžáz. Mesto leží približne 90 km od Červeného mora.

V čase púte navštívi Mekku približne 3 milióny Moslimov, pričom vstup do mesta je neveriacim zakázaný. Koná sa v priebehu siedmeho až dvanásteho dňa islamského mesiaca dhú'l-hidždža, ale keďže kalendár je lunárny, voči gregoriánskemu kalendáru pripadá každý rok na iné dni. Arabský výraz pre túto púť je hadždž a je to jeden z piatich pilierov islamského náboženstva.

Z náboženského hľadiska je najdôležitejším pútnym miestom Kába, čo je ústredná svätyňa Moslimov, nachádzajúca sa v nižšie položenej časti mesta - na nádvorí Veľkej mešity. V podstate je to budova bez okien tvaru kocky, s rozmermi 12x10x5 metrov. Je zahalená plachtou z čierneho brokátu (bohato vzorovaná tkanina, pretkaná trblietavými niťami).

Táto budova bola po prvýkrát vybudovaná prorokom Adamom, neskôr prorokom Abrahámom. Už v predislamských dobách bola Kába posvätným miestom pre okolité arabské kmene. Na juhozápadnom rohu sa nachádza Čierny kameň. Pravdepodobne sa jedná o meteorit, ktorý podľa proroka Abraháma pochádza od Archanjela Gabriela.

Pre „nemoslima“ sa je prakticky nemožné dostať do Mekky, avšak v minulosti sa to podarilo pár šťastným, resp. odvážnym, ktorí sa prezliekli za Moslimov či vystupovali pod falošnou identitou.

 

Zdroj/autor: wikipedia, Martin Skotnický, drom

Foto: wikipedia, flickr.com

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.3/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa