Bez orloja by stovežatá Praha nebola kompletná

2012-05-22 16:00:00 |   |    | 

ČESKÁ REPUBLIKA- Kto by nepoznal jeden z najznámejších symbolov hlavného mesta Českej republiky Pražský orloj? Nádherné starobylé hodiny na Staromestskom námestí, na ktorých sa pravidelne okrem iných postáv prechádza aj všemocná Smrť?



Bez nejakého nadnesenia a obáv môžeme smelo skonštatovať, že bez orloja by ani stovežatá Praha nemohla byť úplne kompletná.

Pražský orloj bol postavený podľa všetkého už v roku 1410, kedy o ňom máme prvé historicky doložené správy. Za jeho tvorcov sa pokladajú hodinár Mikuláš z Kadane a astronóm Ján Ondrejov prezývaný Šindel.

Počas nasledujúcich storočí bol orloj niekoľkokrát upravený a zdokonalený rukami niektorých význačných majstrov, medzi ktorými nechýba napríklad ani slávny český maliar Josef Mánes, ktorý pre orloj vytvoril novú kalendárnu tabuľu. Na konci druhej svetovej vojny však bola táto pamiatka do značnej miery poškodená a tak musela podstúpiť celkovú rekonštrukciu.

Staromestský orloj nie sú len bežné hodiny, ale zároveň aj akýsi astronomický „počítač“, ktorý dokáže určiť polohu slnka aj mesiaca, jednotlivé mesačné fázy, astronomické cykly a na kalendárnej tabuli sa zasa objavuje aktuálny deň aj mesiac.

Turistov však často najviac zaujímajú prechádzajúce sa postavy apoštolov, medzi ktorými nechýba ani spomínaná Smrtka. A aj vďaka nej patrí Staromestský orloj ku klenotom pražského historického centra, ktoré je zapísané v Zozname svetového dedičstva UNESCO.

 

Zdroj/autor: Alex, drom

Foto: wikipedia, George Groutas, Geolina163, Sokoljan, Maros Mraz, Ludek, Alistair young, profimedia

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa