Brooklynský most je symbolom „Veľkého jablka“

2012-05-24 14:30:00 |   |    | 

SPOJENÉ ŠTÁTY- Jedna z turistických ikon mesta, ktoré nikdy nespí, bola prvým mostom, ktorý preklenul rieku East River a spojil tak Manhattan s Brooklynom.



Brooklyn Bridge (po slovensky Brooklynský most) spája ponad rieku East River dve známe štvrte New Yorku, Manhattan a Brooklyn. Je jedným z hlavných symbolov „Veľkého jablka“ (prezývka mesta New York) a približne od polovice 60. rokov patrí medzi národné historické pamiatky.

Most je dlhý 1 825 metrov a v dobe svojho otvorenia bol najväčším zaveseným mostom na svete. Most visí na oceľových lanách (tu mu tiež patrí svetové prvenstvo), jeho veže sú postavené z vápenca, žuly a cementu v neogotickom štýle. Základy mostu pod vodou vybudovali s použitím špeciálnych zvonov na odčerpávanie vzduchu.

Most navrhol nemecký emigrant John Augustus Roebling, ktorého firma už predtým postavila v USA niekoľko iných, menších mostov. Po jeho nečakanej smrti spôsobenej infekciou (pri zranení nohy sa nakazil tetanom) dokončil jeho dielo syn Washington s manželkou Emily.

S výstavbou mosta sa začalo 3. januára 1870 a slávnostne ho otvorili 24. mája 1883 (budúci rok oslávi okrúhle 130. výročie). Výstavba stála 15,5 milióna USD, čo bola na tú dobu astronomická čiastka.

Slávnostného otvorenia sa zúčastnili tisícky ľudí, vtedajší americký prezident Chester A. Arthur, newyorský starosta Franklin Edson i brooklynský starosta Seth Low. Ako prvá sa po moste prešla práve Emily W. Roebling, ktorá sa významne podieľala na jeho výstavbe dlhých 11 rokov.

Brooklyn Bridge si vybral aj svoje ľudské obete. Počas jeho výstavby zahynulo 27 robotníkov. Niekoľko dní po jeho slávnostnom otvorení sa rozšírila klebeta, že most sa pod váhou toľkých chodcov prepadne a dav v panike následne ušliapal 12 ľudí. Túto klebetu vyvrátil až sprievod 21 cirkusových slonov, ktorí prešli v sprievode po moste.

Prvý samovrah z mostu skočil už v roku 1885 a nasledovali ho ďalší. V 90. rokoch sa na moste strieľalo a zomrel tam jeden človek. V roku 2003 bol zase zmarený teroristický útok, ktorý mal za cieľ zničiť most prerezaním nosných lán.   

Brooklyn Bridge, po ktorom na začiatku jazdili aj koče ťahané koňmi, má dnes 6 jazdných pruhov a takisto široký pruh pre chodcov a cyklistov, takže si po ňom môžete urobiť príjemnú vyhliadkovú prechádzku.

Je to druhý najfrekventovanejší most v New Yorku a nesmú už tadiaľ premávať autobusy mestskej hromadnej dopravy a ani autá vážiace viac ako 2,7 tony. Most počas svojej existencie prešiel viacerými nákladnými rekonštrukciami (niektoré boli drahšie ako samotná výstavba). V roku 1980 namontovali na jeho veže osvetlenie, odvtedy krásne žiari a oplatí sa ísť si ho pozrieť, keď sa zotmie.

 

Zdroj/autor: Katarína Bartovičová, drom

Foto: wikipedia, Arminnius, Hakilon, Martin St-Amant, Postdlf, Suiseiseki

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa