Etna - najmohutnejšia činná sopka Európy

2012-12-12 12:00:00 |   |    | 

TALIANSKO- Sicília, to sú krásne pláže, bohatá história, mafiánske príbehy a Etna, ešte stále aktívna sopka nachádzajúca sa vo východnej časti ostrova.



Poloha pri pobreží budí dojem, akoby sa sopka vzdúvala priamo z mora. Pôvodne rímske meno Aetna bolo prevzaté od Feničanov a pravdepodobne znamenalo pec. Domáci sopku nazývajú sicílsky Muncibeḍḍu alebo taliansky Mongibello ako krásna hora a sú na ňu patrične hrdí.

Etna je najvyššou činnou sopkou v Európe a so svojimi 3 329 m sa týči nad sicílskou krajinou. Kvôli neustálej aktivite - vytekajúcej a chladnúcej láve - sa jej výška mení, napríklad v roku 1981 merala viac o takmer 21 m. Od konca roku 2011 jej aktivita neutíchla a stratovulkán Etna sa obyvateľom pripomína mračnami dymu nad vrcholom.

Možnosti výletov sú preto obmedzené, ale prechádzky po mesačných poliach, popri bývalých lávových riekach považujú mnohí návštevníci za jedinečný zážitok. Oblasť patrí do národného parku a obyvatelia z blízkych dediniek vám pri tradičnej sicílskej káve radi porozprávajú o živote pod úpätím druhej najmohutnejšej sopky Európy, ktorú vidieť dokonca aj z Mesiaca.

 

Zdroj/autor: wikipedia, Daniela Belicová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.2/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa