„Schody do neba“, to sú ryžové terasy vo Filipínach
BANAUE, FILIPÍNY- Ryža je dnes dôležitou potravinou viac než polovice ľudstva a práve Filipíny sú v súčasnosti najväčším importérom tejto komodity na svete. Oblasť Banaue má na tom veľkú zásluhu.
Terasovité ryžové polia, zarytí katolíci a hašteriví kohúti - vitajte na Filipínach, v krajine malých bielych zrniečok, v ktorých by sa jej obyvatelia mohli i kúpať.
Samotný štát sa skladá z úctyhodných 7 107 ostrovov, no pokiaľ sa chystáte tento východoázijský ostrovný štát navštíviť, nemali by ste obísť ten najvýznamnejší, ktorým je ostrov Luzon.
2 900 m vysoké pohorie tohto ostrova v sebe ukrýva malú obec Banaue, ktorá je známa pre svoje ryžové terasy. Polia sú staré už dvetisíc rokov, kedy ich prapôvodní obyvatelia začali stavať pomocou primitívnych nástrojov v ťažko dostupnom teréne. Ryžové políčka sú samozrejme aj inde na svete ako v Japonsku, tak i v Číne, no tie filipínske sú jedinečné.
Prakticky celé pohorie je premenené v dômyselný zavlažovací systém, využívajúci bambusové trubky, vodopády a kaskády, ktoré rozvádzajú vodu z pohorí a vytvárajú tak najpôsobivejšie ryžové terasy, zapísané do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO.
K poliam vedú úzke cestičky, na ktorých sa len s ťažkosťami vyhnete s protiidúcim autom. Sú kľukaté a v pohorí Filipín vysoko položené, čo môže u niekoho vyvolať závrate, no krásne výhľady na vysokohorské údolie Banaue, na bujnú vegetáciu a vôbec na celú horskú krajinu zaženie všetky nepríjemné pocity. Vodné terasky sa na hladine trblietajú a hrajú všetkými odtieňmi zelenej a hnedej.
Ryžové polia sa tu obrábajú s rovnako veľkou námahou, tak ako tomu bolo už pred dvetisíc rokmi. Miestni obyvatelia vás s radosťou oboznámia s celou problematikou pestovania tohto bieleho zlata. Vysvetlia vám spôsob sadenia do zavodnených polí a tiež vám prezradia optimálnu teplotu, pri ktorej sa ryži vo vegetačnom období dobre darí.
Zistíte, že s pokračujúcim rastom rastlín sa postupne zvyšuje i hladina vody v terasových políčkach. Vynaliezavosť a techniku pri pestovaní ryže si tu obyvatelia - potomkovia kmeňa Ifugao odovzdávajú už celé generácie.
Najlepšia doba na návštevu Banaue je marec, kedy menej prší a krajina je v dôsledku tepla zelenšia.
Zdroj/autor: Terézia Ondrichová, drom
Zdieľať článok na FacebookuSúvisiace články
Novinky.sk
Gurman.sk
TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.