Doverské útesy - jeden zo symbolov Anglicka

2012-06-10 10:00:00 |   |    | 

VEĽKÁ BRITÁNIA- Existujú rôzne spôsoby dopravy na tento kráľovský ostrov. Letecky, Eurotunelom vyhĺbeným pod Lamanšským prielivom alebo trajektom cez calaiskú úžinu. A práve posledná možnosť vám zaručene pri plavbe poodhalí jeden z najdôležitejších symbolov Anglicka - kriedovobiele doverské skaliská, ktoré pri lepšej viditeľnosti zahliadnete už niekoľko kilometrov od francúzskeho pobrežia.



Biele útesy sa tiahnu po celom južnom pobreží Anglicka, no tie doverské sú jednoznačne najkrajšie. Vítajú každého, kto prichádza loďou z francúzskeho pobrežia. Z času na čas sa i tam zatúlajú biele jagavé odlesky skalísk.

Ich belosť je spôsobená tým, že sú z kriedového materiálu. Všetko sa to začalo približne  pred 70 miliónmi rokov, kedy sa morské dno skladalo z bieleho bahna, z ktorého geologickými procesmi postupne vznikala krieda. Tak ako more ustupovalo, tak sa i pevnina spopod mora vynárala.

Odborníci - geológovia odhadujú, že milimeter takejto vrstvy vznikal približne až jeden rok. Preto milióny rokov stačili na to, aby vyrástli až 500 metrov vysoké útesy, ktoré každoročne lákajú množstvo turistov.

Krieda je relatívne mäkkou horninou, a tak časté zmeny počasia spôsobujú čoraz väčšie zosuvy. Každoročne sa tak útesy zmenšujú priemerne o jeden centimeter. Občas sa však stane, že sa uvoľní väčší kus skaly, a tá sa následne zrúti aj s kopou menších úlomkov do mora. Pripomína to menšiu lavínu. V poslednej dobe sa tento prírodný úkaz objavuje čoraz častejšie. Ak sa teda chystáte na návštevu doverských útesov, mali by ste si dávať pozor a nevstupovať príliš blízko k okrajom, ktorý sa môže zosunúť.

Stavba, týčiaca sa na vrchole útesu, je doverská pevnosť. Je jedinečná tým, že je najväčšia v celej krajine. Jej výstavba sa začala už v 12. storočí a predstavovala nemalý význam pri obrane Anglicka. Bola tiež považovaná za “kľúč k Anglicku“.

Celý hrad spolu s jeho tajnými tunelmi je dnes veľkou turistickou atrakciou. Obzvlášť návšteva tunelov vo vás vzbudí veľký dojem, pretože tunely sú upravené tak, aby ste mali dojem, že vojaci odtiaľ pred chvíľou odišli. Nájdete tu voľne pohodené helmy a iné predmety, ktoré tu ich majitelia akoby nechali.

Angličania sa na svoj prírodný skvost pozerajú ako na pomyseľnú hradbu, ktorú doposiaľ nikto z nepriateľov neprekonal, no príroda je neúprosná a zdá sa, že práve ona bude jej premožiteľom. Preto si pri návšteve kráľovského ostrova nezabudnite zaskočiť na južné pobrežie Anglicka - k Bielym útesom Doveru.

 

Zdroj/autor: Terézia Ondrichová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (24 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa