Angkor Wat je hlavnou turistickou atrakciou Kambodže

2012-05-03 11:00:00 |   |    | 

KAMBODŽA- Svetoznámy chrámový komplex je vrcholom khmérskej architektúry.



Nie je na svete príliš veľa pamiatok, ktoré by sa dostali na štátnu vlajku svojej krajiny. Najvýznamnejšej pamiatke štátu Kambodža sa to ale podarilo. Ide samozrejme o legendárny chrám Angkor Wat z dvanásteho storočia. Nachádza sa v bývalom hlavnom meste niekdajšej Khmérskej ríše s názvom Angkor postavenom pre kráľa Súrjavarmana II.

Angkor Wat, ktorý je z celého komplexu najväčším, najvýznamnejším a zároveň najzachovalejším chrámom, patril najprv hinduistickému a neskôr buddhistickému náboženstvu.

Podľa svojich staviteľov mal predstavovať mýtickú horu Méru, respektíve Sumer, ktorá bola sídlom bohov. Jeho zaujímavosťou je orientácia na západ, pričom ostatné chrámy v komplexe sú otočené na iné svetové strany. Na to, prečo to tak je, existuje medzi odborníkmi množstvo domnienok.

Tento starobylý chrám je obdivovaný najmä pre svoju dokonalú a harmonickú architektúru, ktorá je niekedy porovnávaná s antickými pamiatkami. Aj to je jeden z dôvodov, prečo Angkor Wat patrí medzi svetové turistické top lokality a jednu z najnavštevovanejších pamiatok na svete.

Od roku 1992 figuruje aj na Zozname svetového dedičstva UNESCO, vďaka čomu táto významná a nádherná pamiatka získala dostatok financií na potrebné rekonštrukcie.

 

Zdroj/autor: Alex, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa