Pompeje - verný obraz slávy i skazy jeho obyvateľov

2012-07-18 12:00:00 |   |    | 

TALIANSKO- Jedným z nezabudnuteľných skvostov južne položenej talianskej Kampánie sú starobylé Pompeje, ktoré ležia približne 20 kilometrov od centra tejto oblasti, mesta Neapol.



Paradoxne, za zachovanie turisticky atraktívnych Pompejí môže výbuch sopky Vezuv v roku 79 po Kristovi. Bohužiaľ, samotní obyvatelia Pompejí nebrali do úvahy výstražné signály čoraz častejšie sa ozývajúceho vulkánu a za svoju ľahostajnosť zaplatili vlastnými životmi.

Hrôzu, strach a zdesenie prekvapených obyvateľov zachytávajú odliatky nájdených pozostatkov, ktoré môžeme vidieť vďaka vynaliezavosti vedúceho archeológa G. Fiorelliho. Za uchovanie Pompejí zodpovedá viacero faktorov. Ide predovšetkým o vulkanický popol, sopečné kamene i vrstvu lávy, ktoré spoľahlivo zakonzervovali unikátne historické pamiatky zabudnutého mesta.

Prehliadka sprístupnenej časti Pompejí ponúka ničím nefalšované nahliadnutie do života a jedinečnej kultúry historickej súčasti dnešnej Kampánie. Za zakladateľov pýchy Talianska sú považovaní Oskovia, ktorých kultúru ovplyvnili Gréci, v ďalšom období Etruskovia, Samniti a samozrejme Rimania.

Zabudnuté mesto, ukryté pod úrodnou pôdou, objavil nič netušiaci D. Fontana, ktorý pracoval na vzniku riečneho kanála koncom 16. storočia. Presvedčivý dôkaz, ktorý potvrdzuje „znovuzrodenie“ zabudnutého mesta, pochádza z roku 1763. Aktuálne je turistickým nadšencom sprístupnená asi tretina antických Pompejí, z ktorých sála obrovský závan histórie značne popretkávanej erotickým umením.

Počas archeologických výskumov bolo objavených mnoho cenných vykopávok i verných podobizní obyvateľov Pompejí. Ľudské obydlia, chrámy, kúpele, hotely, čistiarne, divadlá, obchodíky, drobné podniky, dláždené uličky so zvyškami múrov a mnoho ďalších budov približujú život, kultúru a zvyklosti miestnych obyvateľov.

Výnimkou nie sú chudobné sídla obyčajných ľudí i množstvo zachovaného nábytku, náradia, fresiek, mozaík, sošiek, rozličných predmetov a maličkostí, ktoré uľahčovali každodenný život chudobným a naopak, do života bohatých vnášali punc noblesy. Vďaka nájdeným vykopávkam je možné vytvoriť si dokonalý obraz o živote v Pompejách.

Od roku 1997 sú skvostné Pompeje, s ôsmimi vstupnými bránami, súčasťou Svetového dedičstva UNESCO.

 

Zdroj/autor: Mirka, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa