Socha Dávida vo Florencii patrí k nesmrteľným umeleckým dielam

2012-05-05 11:00:00 |   |    | 

TALIANSKO- Florencia toho dokáže ponúknuť naozaj veľa - bohatú históriu, architektonické skvosty, tradičné talianske pochúťky a pre všetkých milovníkov umenia aj nesmrteľné a neoceniteľné umelecké diela. Ako napríklad sochu Dávida, majstrovský kus talianskeho sochára, architekta a maliara Michelangela Buonarrotiho.



Centrum Toskánska, Florenciu, navštívia každý rok tisícky turistov, ktorých zaujíma len jediná vec - na vlastné oči uvidieť nahú sochu muža, ktorá dodnes láka historikov i znalcov umenia. Vytvorená na začiatku 16. storočia bola v Michelangelovej kariére prelomovou, preslávila ho ako mladého umelca a stala sa jeho najznámejším a najvýznamnejším dielom.

Inšpiráciu čerpal z Biblie a zobrazil biblického hrdinu Dávida - silného, pripraveného na nerovný boj s Goliášom. Päť metrov vysoká socha bola vytvorená na objednávku a autor na nej pracoval dlhé dva roky. Podarilo sa mu však dokonale zachytiť všetky detaily ľudského tela. Právom je považovaná nielen za vrcholné dielo talianskej renesancie.

Svoje miesto Dávid zaujal ihneď po dokončení na florentskom námestí Piazza della Signoria, pred vchodom do miestnej radnice, kde obyvateľom mesta pripomínal neustály boj za slobodu, stal sa symbolom nezávislosti. Na námestí zotrval až do 19. storočia, kedy bol premiestnený do miestnej Akadémie. Tam môžete originál vidieť dodnes - na spomínanom námestí sa nachádza už len jeho kópia.

 

Zdroj/autor: Daniela Belicová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa