Veľkonočný ostrov a tajomné hlavy záhadných ľudí

2012-06-12 12:15:00 |   |    | 

CHILE- Na tomto najvýchodnejšom ostrove Polynézie, ktorý sa v miestnom jazyku nazýva Rapa Nui, by možno nebolo nič moc zvláštne, keby sa na ňom nenachádzali veľké a tajomné hlavy záhadných ľudí, ktoré boli vytvorené ešte kedysi v dávnych časoch.



Dodnes tieto hlavy, ktoré ani v najmenšom nepripomínajú tváre miestnych domorodcov, vzbudzujú úžas a na Veľkonočný ostrov si ich prichádza obzrieť veľké množstvo turistov.

Ide väčšinou o šesťmetrové hlavy, hoci niektoré z nich dosahujú výšku až dvanásť metrov a úplne najvyššia dokonca až neuveriteľných dvadsaťdva metrov. Vieme síce, že sú vytvorené zo sopečných vyvrenín, na načo presne ich obyvatelia tohto ostrova kedysi zhotovili, stále zostáva záhadou, hoci niektorí bádatelia sa domnievajú, že mali odplašiť prípadných nepriateľov pred útokom.

No ešte väčšou záhadou sú črty tvárí týchto sôch, ktoré, ako sme už spomínali, sa vôbec nepodobajú na tváre bežných ľudí patriacich k polynézskej rase.

Kde teda starodávni obyvatelia Veľkonočných ostrovov zobrali pre svoje sochy predlohu, nevedno, hoci napríklad taký Erich van Däniken v tom má jasno - podľa neho ide o mimozemšťanov. V každom prípade podľa overených faktov prvým belochom, ktorý na Veľkonočný ostrov vkročil, bol nizozemský moreplavec Jakob Roggeveen a to v roku 1722.

Bol to síce významný objav, no pre miestnych obyvateľov nastalo doslova peklo v podobe chorôb, násilia a otroctva. Dnes je však Veľkonočný ostrov patriaci štátu Chile obľúbenou turistickou destináciou nielen kvôli svojim záhadám, ale aj prírodným krásam.

 

Zdroj/autor: Alex, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.2/5 (12 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa