Empire State Building, americký miláčik

2012-07-04 14:30:00 |   |    | 

SPOJENÉ ŠTÁTY- Majú svoje obľúbené videohry, televíznych moderátorov, značky šiltoviek, tak prečo by nemohli mať aj najobľúbenejšiu budovu.



Vitajte v Spojených štátoch. Stavbou, ktorá by podľa Američanov tento titul získala, je mrakodrap Empire State Building.

Keď budovu postavenú podľa návrhu architekta Williama F. Lamba v roku 1931 dokončili, stala sa najvyššou stavbou sveta. Slávu si užívala 41 rokov, potom pribudlo smutne známe World Trade Center a svetové preteky o najvyššiu stavbu odvtedy neustali.

Čísla, ktoré sa s budovou Empire State Building, v ktorej pracuje približne 21 tisíc úradníkov, spájajú, však stále ohromujú. Výška stavby je 381 metrov (aj s anténou dosahuje až 443 metrov), má 102 poschodí, 6 500 okien, 73 výťahov a stačí menej ako minúta, aby vás jeden z nich vyviezol na 86. poschodie, kde je terasa s vyhliadkou na mesto.

Empire State Building je emblémom mesta New York a neprehliadnuteľné je nielen svojou výškou, ale i farbami. Pribudli k budove po prvýkrát v roku 1964 a dnes nimi rozpráva. Keď britská kráľovná Alžbeta II. oslavovala okrúhle narodeniny, budova sa odela do kráľovských farieb zlatej a purpurovej, v deň premiéry filmu Simpsonovci ožltla a keď získalo Španielsko titul futbalového šampióna, Empire State Building svietila ako zástava víťazov.

Ak patrí slávna scéna z Empire State Building neoddeliteľne k filmom King Kong či Bezscenné noci v Seattli, tak návšteva tejto budovy je na zozname miest, ktoré musíte v New Yorku navštíviť. Určite k nej trafíte.

 

Zdroj/autor: Katarína Strihová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa