Anjelské vodopády, najvyššie vodopády sveta

2012-07-12 13:00:00 |   |    | 

VENEZUELA- Domorodci ho poznali odnepamäti, no zvyšok sveta ho objavil až v 30-tych rokoch 20. storočia. V súčasnosti je vodopád vyhľadávaným cieľom turistov, no davy rozhodne nečakajte. Jeho poloha - uprostred dažďového pralesa, si od návštevníka vyžaduje určitú dávku dobrodružnej a adrenalínovej povahy.



Ľudstvo sa dozvedelo o tomto prírodnom skvoste až v roku 1935, kedy americký pilot, James Crawford Angel, prelietal ponad venezuelský národný park Canaima.

Vodopád nesie pomenovanie práve po jeho objaviteľovi, ktorý spočiatku jeho výšku dvojnásobne premrštil. Napokon presnú výšku celého vodopádu zmerala expedícia National Geographic Society, ktorá bola organizovaná v roku 1949.

Anjelský vodopád padajúci z najrozsiahlejšej stolovej hory Auyán Tepui s plochou viac ako 700 km² meria pozoruhodných 979 metrov.

Jeho výška ho tak radí na prvé miesto spomedzi všetkých vodopádov. Tento skvost nájdete na juhovýchode Venezuely na rieke Rio Churún v srdci dažďového pralesa obklopený čarokrásnou divokou prírodou.

V národnom parku Canaima sa nachádza okrem najvyššieho vodopádu na svete mnoho iných skvostov. Nádherný pohľad na horu Roraima. Táto hora sa s oblo tvarovanými útesmi a s plochým vrchom častokrát  ponoreným do hmly pýši čiernymi skalami či rastúcimi kvetmi.

Anjelský vodopád zapísaný do Zoznamu kultúrneho a prírodného svetového dedičstva UNESCO sa podpisuje aj pod neuveriteľný hluk. Tento  venezuelský živel je natoľko hlučný, že dáva o sebe vedieť až do vzdialenosti 50 kilometrov! Výška vodopádu je stabilná, no objem vody sa mení v závislosti od počasia. V období dažďov je totiž objem vodopádu desaťnásobne väčší. 

Anjelský vodopád sa nachádza uprostred dažďového pralesa a najbližšia cesta je od vodopádu vzdialená takmer dvesto kilometrov a hoci je vyhľadávaným turistickým cieľom, nie každý sa vydá na cestu k nemu. Je oveľa nedostupnejším na rozdiel od svojich slávnejších príbuzných. Najpohodlnejším spôsobom je dopraviť sa k nemu vyhliadkovým lietadlom.

Pre iných, dobrodružstvachtivých turistov sa naskytuje v období sucha plavba indiánskym motorovým kanoe proti prúdu rieky. Ide o pomerne náročnú výpravu so sprievodcom, ktorú vám sprostredkujú miestne cestovné kancelárie. Výprava v sebe zahŕňa aj niekoľko nocí strávených v džungli, čo vám zaručí nezabudnuteľný zážitok na celý život.

Cestovateľov i dobrodruhov zo všetkých kútov sveta už roky láka divoká príroda priam sršiaca exotikou a prekrásny živel, akým je Anjelský vodopád - najvyšší vodopád na svete.

 

Zdroj/autor: Terézia Ondrichová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.3/5 (15 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa