Alpy sú najkrajším pohorím Európy a snom mnohých lyžiarov

2012-12-05 14:00:00 |   |    | 

EURÓPA - Alpy patria medzi najkrajšie a najnavštevovanejšie pohoria Európy. Ponúkajú náročné trasy, ale aj ľahké túry, ktoré vedú k prekrásnym vyhliadkam.



Členíme ich na Východné a Západné Alpy s najvyšším vrchom Mont Blanc (4807 m n. m.). Pravdepodobne prvým Slovákom, ktorý pokoril vrchol Európy, bol M. R. Štefánik. Svedčí o tom aj pamätná tabuľa na budove astronomického observatória v Chamonix.

Horstvo Álp sa rozprestiera na území viacerých štátov: Rakúska, Slovinska, Nemecka, Talianska, Lichtenštajnska, Švajčiarska a Francúzska, čo zvyšuje ich atraktivitu.

Alpy navštevujú nielen nadšenci zimných športov, ale aj turisti, ktorí radi objavujú krásy prírody. Medzi najkrajšie časti Álp patria Dolomity, ležiace v  Talianskych Alpách neďaleko hraníc s Rakúskom. Ich bradlové štíty sú tvorené z tvrdých dolomitov a vápencov. V ich blízkosti ležia horské strediská Trento, Bolzano,  Merano  

Passo Pordoi je najnavštevovanejším priesmykom talianskych Dolomitov. Na Sass Pordoi (2 950 m n. m.) sa dostanete lanovkou a v jej blízkosti sa nachádza aj pamätník venovaný obetiam 1. svetovej vojny.

 

Zdroj/autor: F. Kele: Cestopis trochu inak, J. Robins: Prírodné divy sveta, Mária Janková, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.0/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa