Bazilika Hagia Sofia - žiarivá perla Istanbulu

2012-05-11 11:00:00 |   |    | 

TURECKO- Stelesnením Byzancie a celého byzantského sveta sa stala práve bazilika Hagia Sofia. Pod jej zdobené múry sa počas stáročí uchyľovali veriaci mnohých náboženstiev.



Názov baziliky pochádza z gréckeho „Ἁγία Σοφία“, čo znamená Svätá múdrosť, ale môžete ju nájsť aj pod tureckým menom „Ayasofya“ alebo latinským názvom „ Sancta Sophia“. Chrám Božej múdrosti predstavuje skvost byzantskej architektúry a je symbolom celého Istanbulu.

Jedna z najvýznamnejších stavieb starého sveta sa nenachádza len na strete dvoch kontinentov, ale aj dvoch svetov, kresťanského a islamského, čo značne ovplyvnilo aj jej históriu. Pri vzniku bola vysvätená ako pravoslávny chrám, neskôr ju spravovala katolícka cirkev a po vpáde Turkov do Istanbulu sa stala islamskou mešitou. Dnes je v chráme zakázané vykonávanie akýchkoľvek náboženských obradov, okrem modlitieb zamestnancov.

Bazilika bola postavená na mieste dvoch predtým zničených chrámov s rovnakým názvom. Na podnet byzantského cisára Justiniána dvaja preslávení architekti, Isidor z Milétu a Anthemios z Trallu, dokončili stavbu Hagie Sofie v roku 562. Od tohto dátumu postihli chrám viaceré zemetrasenia, ktoré sa podpísali na vonkajšom, ale aj vnútornom vzhľade. Bazilika bola viackrát prestavaná alebo doplnená o rôzne prvky, ako napríklad o 4 minarety počas moslimskej vlády.

V Hagii Sofii sa nachádzala obrovská zbierka náboženských predmetov a niektoré z nich patrili k unikátom, tak ako 15 metrový ikonostas. Netreba prehliadnuť byzantské mozaiky, ktoré sa nachádzali takmer v celej bazilike, no veľa z nich bolo premaľovaných po vpáde moslimov. Jedinečnými boli aj architektonické prvky, ktoré boli do chrámu pozvážané z celého vtedy známeho sveta. Cisár dal doviezť stĺpy z Artemidinho chrámu v Efeze, zelený mramor z Tesálie (Grécko), egyptské porfýrové kamene, ale aj žltý kameň zo Sýrie.

V roku 1931 turecký prezident chrám zatvoril a otvoril ho v roku 1935 už ako múzeum, v ktorom je možné si prehliadnuť chrám, ale aj umeleckú galériu. Otváracie hodiny sú vždy od 9:30 do 16:30, okrem pondelka. Za vstup do chrámu zaplatíte okolo 20 TLR (približne 9 eur).

 

Zdroj/autor: wikipedia, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa