Skalnaté vrchy, americký turistický sen

2013-01-19 10:00:00 |   |    | 

SPOJENÉ ŠTÁTY - Pohorie tiahnuce sa z Britskej Kolumbie v Kanade až po Nové Mexiko v Spojených štátoch predstavuje prírodný skvost Severnej Ameriky, ktorý v sebe skrýva mnoho krás.



Pohorie vznikalo pred 80 až 50 miliónmi rokov, keď sa začal vrásniť povrch Spojených štátov. Po dĺžke meria 4 830 km a v niektorých miestach je široké až 480 km. Skalnaté vrchy patria pod Kordillery spolu s juhoamerickým pohorím Andy.

Najvyšším vrchom Skalnatých vrchov je Mount Elbert, ktorý meria 4 401 m a nachádza sa v štáte Colorado, v štátnych lesoch San Isabel National Forest. Ďalšou prírodnou zaujímavosťou je vrch Triple Divide Peak (2 440m), ktorý sa nachádza v Glacier National Park.

Voda z neho totiž neodteká len do Tichého a Atlantického oceánu, ale aj do Hudsonovho zálivu - teda do Severného ľadového oceánu. Tým sa stáva významným hydrografickým uzlom a jedným z mála miest na svete, kde voda z jedného miesta odteká do troch svetových oceánov.

Podnebie Skalnatých vrchov sa nedá jednotne opísať, keďže sa rozprestierajú na obrovskom území od 59. až po 35. rovnobežku. Nájdete tam tundry, prérie, lesy aj najvyššie končiare. Zo zvierat tu žijú medveď grizly, čierny medveď, los americký, horská koza, kojot a mnohé iné.

Prvými ľuďmi v Skalnatých vrchoch boli predchodcovia indiánskych kmeňov, napríklad Apačov a Siuxsov, ktorí tam žili ako kočovníci. Európan, čo ako prvý objavil Skalnaté vrchy, bol španielsky objaviteľ Francisco Vásquez de Coronado v roku 1540. No prvýkrát ich európska expedícia prešla až v roku 1793 na čele so Sirom Alexandrom MacKenziem. Neskôr sa v tejto oblasti rozmohla industralizácia na čele s veľkými spoločnosťami, prevažne ťažobnými. No najviac ľudí sa sem prisťahovalo až počas niekoľkých vĺn zlatej horúčky.

Dnes sú Skalnaté vrchy rajom turistov. Poskytujú možnosti športového aj kultúrneho vyžitia. Obľúbené sú turistika, bicyklovanie, stanovanie, lovenie, rybárčenie a v zime aj lyžovanie a snowboardovanie. Ľudí však lákajú aj krásy národných parkov, ktorých je na území Skalnatých vrchov množstvo. Asi najznámejší z nich je Yellowstonský národný park. Je to najstarší park na svete, ktorý bol založený v roku 1872. Turistov láka hlavne svojou geotermálnou aktivitou a prírodnými divmi.

 

Zdroj/autor: wikipedia, nps.gov, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa