Olympia - miesto, kde sa zapaľuje olympijský oheň

2012-05-18 11:00:00 |   |    | 

GRÉCKO - Miesto antických Olympijských hier leží na západnej strane Peloponézu, pri mestečku Elida. Olympia bola jedným z najposvätnejších miest starých Grékov, kde sa smeli odohrávať len náboženské obrady a každé 4 roky Olympijské hry.



Dejiny tohto miesta sa začali písať približne v 10. storočí pred Kristom, keď sa tu začali odohrávať prvé náboženské obrady. No miesto sa stalo známym až v roku 776 pred Kristom, keď sa v ňom uskutočnili prvé Olympijské hry. Na prvej Olympiáde sa súťažilo len v jednej disciplíne - v behu na približne 185 m. Prvým olympionikom sa stal mladý kuchár z Elidy, Koroibos, ktorý vyhral olivový veniec. Postupne sa význam hier zväčšoval a tak stúpal aj význam Olympie. Rokmi sa stala najvýznamnejším kultúrnym, športovým a náboženským dejiskom.

Stredom Olympie bol Altis, posvätné miesto, kde sa nachádzali najdôležitejšie budovy. Medzi ne patril aj Diov chrám, v ktorom sa nachádzala Diova socha, postavená presláveným sochárom Feidiasom. Slonovinovo-zlatá socha patrí medzi jeden zo siedmich divov starovekého sveta. Na Altise sa nachádzal ešte Hérin chrám, Pelopion a oltár určený na obety zvierat počas hier. Ďalej sa tam nachádzali hippodrom, štadión, Gymnasion, Paleastra a Leonidaion. V rôznych obdobiach do areálu pristavali ešte ďalšie náboženské a športové budovy.

Posledné Olympijské hry sa uskutočnili v roku 393 nášho letopočtu a potom boli kresťanským kráľom Theodosiom I. zakázané. Obyvatelia mesto opustili a pravdepodobne ho rieka, pri ktorej stojí, Alfeios postupne ukryla pod nánosmi bahna (až do výšky 8 metrov).  Na ďalších vyše 1 300 rokov bola Olympia zabudnutá. Objavil ju až anglický archeológ Richard Chandler v roku 1776. Postupne ju odkrývali Francúzi a neskôr Nemecký archeologický inštitút v Aténach. Počas vykopávok zaznamenali približne 14 tisíc nájdených predmetov.

Dnes je Olympia miestom, kde sa zapaľuje olympijský oheň. Pochodeň sa zapaľuje pomocou parabolických zrkadiel umiestnených pred Hériným chrámom. V roku 2004, počas Olympijských hier v Aténach, sa súťaž vo vrhu guľou symbolicky uskutočnila na Olympijskom štadióne.

Na Olympii sa nachádza archeologické múzeum a vstup doňho stojí okolo 6 eur (pre deti 3 eurá). Otváracie hodiny sú v pondelok od 10:30 do 17:00 a v utorok až nedeľu od 8:30 do 15:00.

 

Zdroj/autor: wikipedia, Olympia-greece.org, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa