Vydajte sa s nami do rozprávky - na Neuschwanstein

2013-10-24 10:00:00 |   |    | 

NEMECKO - Bavorský hrad z 19. storočia s idylickou panorámou Alpských vrchov pripomína sídlo rozprávkových postáv. Inšpiroval aj staviteľov hradu Šípkovej Ruženky v zábavnom parku Disneyland.



Hrad dal postaviť bavorský kráľ Ľudovít II. v roku 1869, hoci už v tej dobe boli hrady nepraktické a od ich stavby sa už dávno upustilo. Stavba sa týči nad údolím s dedinkou Hohenschwangau (blízko mesta Füssen, neďaleko hlavného mesta Bavorska, Mníchova).

Zámerom samotného kráľa bolo postaviť Nový Hohenschwangauský hrad (ako sa pôvodne Neuschwanstein volal) v štýle starých rytierskych hradov. Inšpiráciou mu boli opery Richarda Wagnera - Tannhäuser a Lohengrin. Wagnerov patrón, kráľ Ľudovít II., dal na jeho počesť navrhnúť vzhľad celého hradu. Aj samotný názov, v preklade „Nový labutí kameň“, je inšpirovaný postavou Labutieho kráľa z Wagnerovej opery.

Návrh hradu vytvoril Christian Jank a hlavným architektom bol Eduard Riedel, no Ľudovít II. bol tak zaujatý stavbou a každým detailom, že hrad je považovaný takmer za výlučne jeho dielo. Stavba mala trvať približne 3 roky, no pre nespočetné detaily sa podarilo stavbu ukončiť až v roku 1886, keď bol kráľ Ľudovít II. už mŕtvy. Veže boli dokončené v roku 1892.

Hoci dal kráľ postaviť hrad, jeho vybavenie celkom nezodpovedalo klasickému stredovekému hradu. Stavba bola vybavená modernými vymoženosťami ako automatickým splachovaním toaliet, tečúcou vodou a vykurovaním. V kuchyni tiekla teplá voda a tretie a štvrté poschodie boli prepojené telefónom.

Interiér Neuschwansteinu bol inšpirovaný stredovekými legendami, ktoré spracoval Wagner. Steny sú ozdobené vyobrazeniami kráľov, rytierov, básnikov a milencov. Najznámejšou z miestností je napríklad Trónna sála, ktorá je vyzdobená v byzantskom štýle (inšpirovaná chrámom Hagia Sofia v Istanbule). Aj napriek názvu však v miestnosti trón nie je, pretože Ľudovít II. zomrel skôr, ako bol hrad dokončený. Ďalšími veľkolepými miestnosťami sú Koncertná sála, ktorá sa rozprestiera na celom 4. poschodí a kráľova spálňa, ktorá je bohato zdobená vyrezávaným drevom.

Hrad je pre návštevníkov otvorený od apríla do októbra denne od 8:00 do 17:00 a v zimných mesiacoch od 9:00 do 15:00. Vstupné stojí 12 eur (študenti 11 eur, deti pod 18 majú vstup zdarma). Lístky je nutné si zakúpiť vopred v dedinke Hohenschwangau.

 

Zdroj/autor: hohenschwangau.de, neuschwansteincastle.net, neuschwanstein.de, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.7/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa