Jazero Loch Ness a jeho príšera

2013-10-21 10:05:00 |   |    | 

VEĽKÁ BRITÁNIA - Najznámejšie jazero v celom Škótsku je preslávené svojou tajnou obyvateľkou, vodnou príšerou Nessie.



Jazero Loch Ness sa nachádza v Škótskej vysočine, blízko mesta Inverness, a je súčasťou Great Glenu, zlomom tiahnucim sa naprieč celým Škótskom. Názov Loch Ness pochádza zo škótskeho jazyka, kde loch znamená jazero. Dĺžka jazera je okolo 36 km a priemerná hĺbka je okolo 240 m, hoci najhlbší bod je až 304 m pod hladinou.

Tieto parametre robia Loch Ness najväčšou zásobárňou sladkej vody v celej Veľkej Británii. Jazero, spolu s inými, patrí do vodnej siete Caledonian Canal, ktorá tvorí vodnú cestu naprieč Škótskom. Na brehu jazera je postavených viacero hradov a na jazere sa nachádza ostrov Cherry Island.

Najznámejšou atrakciou jazera je príšera Nessie, prehistorická obluda, ktorá má obývať chladné vody Loch Ness. Prvé zmienky o nej pochádzajú už zo 6. storočia, keď bola údajne prvýkrát objavená v rieke Ness.

Skutočný lov na príšeru sa začal až v 20. storočí, keď jeden manželský pár v roku 1933 niečo spozoroval na hladine. O rok na to sa objavila fotka s nezvyčajným zvieraťom plávajúcim na hladine. Dnes je možné najať si loď a sonarom preskúmavať jazero.

Históriu jazera a aj príšery dokumentuje zábavné centrum The Loch Ness Centre.

 

Zdroj/autor: britannica.com, booklochnesscottage.com, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.3/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa