Rockefellerovo centrum v New Yorku - tu stojí každý rok najväčší vianočný stromček na svete

2012-12-21 13:00:00 |   |    | 

SPOJENÉ ŠTÁTY - Miesto pre nákupy, ale aj stretnutia s rodinou a priateľmi, to je Rockefellerovo centrum. Jedno z najznámejších obchodných, ale aj kultúrnych centier sa nachádza priamo v centre pulzujúceho mesta - New Yorku.



Pôvodné centrum bolo sídlom rádia Radio City. Postaviť ho dal obchodník a filantrop John D. Rockefeller počas Veľkej krízy v tridsiatych rokoch. Oficiálne bolo otvorené v roku 1933 a každým dňom sa doňho hnali tisícky ľudí. V tomto období začala aj tradícia rozsvietenia veľkého vianočného stromčeka na námestí. V roku 1936 sa k stromčeku pridalo aj ľadové klzisko.

Pôvodné budovy sú postavené v štýle art deco. Celý komplex zahŕňal 14 budov medzi Piatou a Šiestou Avenue, na území, ktoré pokrýva 89 tisíc metrov štvorcových. Pôvodne mala byť postavená Metropolitná opera, ale pre nedostatok financií vznikla budova Radio City.

Najvyššou budovou komplexu je GE Building, centrála Radio City, ktorá je vysoká 256 m a má 70 poschodí. Na jej vrchu sa nachádza vyhliadka, z ktorej sa dá pozorovať Empire State Building a Centrálny Park. Dole pod budovou je námestie so známymi sochami Atlasa (na Piatej Avenue) a Prométea (na Rockefellerovom námestí 30). Dnes je centrum rozšírené o ďalšie budovy.

Rockefellerovo centrum je známym pojmom pre všetkých turistov v New Yorku a je miestom, kde sa konajú najväčšie oslavy na Manhattane.

 

Zdroj/autor: about.com, aviewoncities.com, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.4/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa