Zámok Balmoral, útočisko uprostred Škótskej Vysočiny

2012-07-26 12:30:00 |   |    | 

VEĽKÁ BRITÁNIA- V lete poskytuje britskej kráľovskej rodine pohodlie zámok na severe Škótska.



Zámok Balmoral sa nachádza v škótskom Aberdeenshire. Pôvodnú usadlosť, postavenú v 15. storočí, odkúpila v roku 1852 kráľovná Viktória so svojím manželom Princom Albertom, pri potulkách po Škótskej Vysočine.

Pre nedostatok miesta však bolo nutné postaviť väčšie sídlo a tak Princ Albert navrhol väčšiu stavbu v blízkosti usadlosti, ktorú kúpil. So stavbou sa začalo v roku 1853 a bola dokončená o tri roky neskôr. Menšiu usadlosť potom zbúrali.

Zámok sa rozprestiera na území 20 tisíc hektárov. Dnes sa nachádza na území  Cairngormského národného parku. Rozsiahle majetky zasahujú do rôznych prírodných scenérií. K zámku patrí dolina s riekou Dee, ale aj hory s najvyšším vrchom Lochnagar s nadmorskou výškou 1 150 metrov.

Na priľahlej pôde sa pestujú plodiny a chovajú poľnohospodárske zvieratá. Objekt zahŕňa aj rozsiahlu oblasť Ballochbuieského lesa, ktorý je jednou z mála oblastí, kde ešte prirodzene rastie vzácny druh borovice.

Majetok zahŕňajúci Balmoral patrí do súkromného vlastníctva britského monarchu a dedí sa z generácie na generáciu. Členovia kráľovskej rodiny ho vyhľadávajú pre odpočinok, ale aj rôzne aktivity ako turistiku alebo lov divej zvery.

 

Zdroj/autor: royal.gov.uk, balmoralcastle.com, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa