Kilimandžáro: na africkej "streche sveta"

2012-12-27 13:00:00 |   |    | 

TANZÁNIA - Mount Kilimandžáro alebo „strecha sveta“, ako ho nazývajú, je najvyššie pohorie v Afrike. V skutočnosti ide o spiacu sopku a jeho najvyšší vrch Kibo/Uhuru dosahuje výšku 5 895 metrov nad morom. Nachádza sa v severovýchodnej časti Tanzánie pri hranici s Keňou.



Dosiahnuť vrchol sa prvýkrát pokúsili Nemec barón Carl Claus von der Decken a Brit Richard Thorton v roku 1861, ale nedostali sa ďalej ako do výšky 2 500 metrov. Ako prví sa na najvyšší štít dostali Hans Meyer, Ludwig Purtscheller a Yohanas Kinyala Lauwo v roku 1889 a objavili, že na vrchu Kibo je kráter.

Na Kilimandžáro vedie šesť turistických ciest. Najkrajšou je tzv. Machame, ktorá je síce miestami strmšia, ale poskytuje bezpochyby najkrajší výhľad. Výstup touto cestou trvá približne šesť až sedem dní.

Najjednoduchšou cestou je Rongai. Medzi najčastejšie príčiny smrteľných prípadov počas výstupu na vrch patrí hypotermia, preto je potrebné dôkladne sa pripraviť na sťažené životné podmienky.

V roku 1880 bol Kibo kompletne pokrytý snehom a ľadom, v rozmedzí rokov 2020 a 2030 bude sneh pravdepodobne kompletne roztopený. Odhaduje sa, že viac ľudí zahynulo po výstupe na Kilimandžáro, ako na Mount Everest.

 

Zdroj/autor: mountkilimanjaro.com, wikipedia, Miroslava Vajsová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.4/5 (16 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa