Al-Masjid al-Haram

2012-04-09 11:00:00 |   |    | 

SAUDSKÁ ARÁBIA - Al- Masjid al- Haram je miesto, kde sa stretávajú milióny veriacich moslimov.



Najsvätejšia mešita na svete sa nachádza v Mekke, v Saudskej Arábii. Púť do nej (hadž) je jedným z piatich pilierov islamskej viery. S vonkajšími aj vnútornými modlitebňami má Al- Masjid al-Haram plochu 365 800 metrov štvorcových a počas hadžu sa v nej môže ubytovať až 820 tisíc pútnikov.

Postaviť ju dal kalif Omar Ibn al-Khattab v rokoch 634 až 644, keď zbúral pôvodné budovy okolo Káby (svätyne), rozšíril tak modlitebňu a postavil okolo nej 1,5 metrový múr. Počas vlády rôznych kalifov sa mešita niekoľkokrát prerábala a rekonštruovala. Mešita má 7 minaretov.

Najdôležitejšou súčasťou mešity je Kába (z islamského slova Ka´ba, čo znamená kocka). Jej rozmery sú 15m x 10,5m x 12m. Je to budova uprostred nádvoria, ktorá predstavuje bod, ku ktorému sa modlia nielen islamskí veriaci.

Na vonkajšej stene, asi 1,5 metra nad zemou, sa nachádza Čierny kameň, relikvia, ktorá predstavuje základný kameň Káby a je kameňom, ktorý vybral Abrahám so svojím synom. Podľa povestí Kábu postavil sám Abrahám a určil ju za posvätnú. Neskôr do nej putoval aj prorok Mohamed. Kába je prikrytá čiernym brokátom, ktorý je každoročne vymieňaný.

 

Zdroj/autor: archnet.org, sacred-destinations.com, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa