Navštívte Florenciu a jej symbol, Ponte Vecchio

2013-01-26 10:00:00 |   |    | 

TALIANSKO - Ponte Vecchio bol vždy miestom, kde sa točili veľké peniaze. Stredoveký most, ktorý aj dnes spája dva brehy.



Ponte Vecchio alebo aj starý most sa nachádza vo Florencii a premosťuje rieku Arno. Je najstarší z florentských mostov. Bol postavený na mieste rímskych brodov a do roku 1218 bol jediným mostom cez rieku.

V roku 1333 ho rieka Arno zničila a v roku 1345 bol znovu postavený. Počas druhej svetovej vojny ho Nemci ako jediný nezbúrali.

Most bol známy ako miesto obchodov všetkých druhov. Ľudia si na moste stavali obchodíky, domy aj terasy. Až Ferdinand I. zakázal predaj zeleniny, mäsa a rýb a uprednostnil zlatníctva a obchody so šperkami, čím most vyčistil a dodal mu prestíž.

Ďalšou zaujímavosťou mosta je jeho Corridoio Vasariano, Vasariov koridor, ktorý si dal v roku 1565 postaviť Cosimo I. Medici. Vládca potreboval prepojiť svoje dva paláce na opačných brehoch rieky, Palazzo Vecchio a Palazzo Pitti. Architekt Vasario tak postavil priechod nad obchodíkmi v starom moste a spojil most s galériou Uffizi.

 

Zdroj/autor: italyguides.it, visitflorence.com, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa