Bazilika sv. Petra- miesto na "skale"

2012-05-17 12:30:00 |   |    | 

VATIKÁN- Centrum kresťanského sveta púta pozornosť mnohých cestovateľov. Svoje nadanie tu zvečnili najvýznamnejší umelci všetkých čias a dodnes tu sídlia skvosty, ktoré reprezentujú nie len kresťanstvo.



Bazilika svätého Petra je renesančno-baroková sakrálna stavba, stojaca na území štátu Vatikán. Obklopuje ju Berniniho kolonáda, ktorá tvorí akúsi vstupnú bránu k chrámu a slúži ako miesto, kde sa stretávajú veriaci z celého sveta. Historické pramene uvádzajú, že tu stál kostol už v 4. storočí. Bazilika ako ju poznáme dnes bola dostavaná v roku 1626 a jej výstavba trvala 120 rokov. Z kresťanského hľadiska ide o miesto, kde bol pravdepodobne pochovaný apoštol Peter, ktorému Kristus odovzdal úlohu viesť cirkev.

Na vzniku baziliky sa podieľalo viacero významných architektov a sochárov, napr. Michelangelo, Donanto Bramante či Bernini. Vnútri sa nachádza množstvo nádherných umeleckých diel, od Michelangelovej Piety až po Berniniho drevenú výzdobu (baldachýn, trón sv. Petra). Táto vznešená stavba je rozlohou najväčším katolíckym kostolom a tradične slúži ako miesto zvolenia nového pápeža.

V interiéri stavby a rovnako pod ňou na mieste zvanom „Vatican grotto“ sa nachádza vyše 100 hrobov, vrátane 91 pápežských. Traduje sa, že Petrove pozostatky sa nachádzajú pod pápežským oltárom. Zomrel mučeníckou smrťou, pribitý dolu hlavou na kríži. Jeho meno v preklade znamená „skala“ a na mieste jeho úmrtia bola postavená svätyňa. O tristo rokov neskôr na tomto mieste postavili prvú baziliku sv. Petra. Pod kostolom sa nachádza krypta obsahujúca architektonické pozostatky starších kostolov.

Zdroj/ autor: www.wikipedia.com, www.earthinpictures.com, Miroslava Vajsová

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa