Burj Al Arab - luxusná plachetnica je symbolom Dubaja

2012-10-08 12:00:00 |   |    | 

SPOJENÉ ARABSKÉ EMIRÁTY - Symbol Dubaja má až prekvapivo jednoduché línie. Akoby plachetnica reprezentuje jedno z najbohatších miest na svete.



Burj Al Arab sa nachádza na polostrove Jumeirah v Dubaji, v Spojených arabských emirátoch. Názov hotela v preklade znamená arabská veža. Burj Al Arab má na svojom konte neoficiálnych 7 hviezdičiek, čo presahuje bežné normy, kde vrchol dosahuje 5 hviezdičiek.

Architekt Tom Wills-Wright využil pri stavbe štrukturálny expresionizmus, štýl, ktorého vonkajšie prvky sa odrážajú aj v interiéri. Celá budova má veľmi jednoduché a ľahko zapamätateľné tvary, ktoré vyzerajú akoby sa po mori plavila plachetnica.

Zámerom tvorcov bolo vytvoriť budovu, ktorá sa vryje do pamäte a dá sa jednoducho nakresliť. Stavba trvala 5 rokov, pričom len postaviť umelý ostrov trvalo 3 roky. Stavať sa začalo v roku 1993 a v roku 1999 bolo všetko dokončené. Zaujímavosťou exteriéru je osvetlenie, ktorého farby sa pravidelne menia. Interiér je vyzdobený klasickým arabským štýlom a farbami. Zaujímavý je vestibul, ktorý je vysoký 180 metrov.

Od zeme po vrchol meria hotel 321 metrov, ale má len 28 zdvojených poschodí. Nachádza sa tu 202 apartmánov. V budove nájdete podvodnú reštauráciu, reštauráciu na vyhliadke na 27. poschodí, kúpele, detský klub a pristávaciu plošinu pre helikoptéry. Návštevníci môžu navštíviť súkromnú pláž, jachtársky klub alebo vodný park Wild Wadi Waterpark.

 

Zdroj/autor: jumeirah.com, slideshare.net, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa