Panteón- pozostatok Rímskej ríše

2012-05-21 10:15:00 |   |    | 

TALIANSKO- Stavba s najväčším počtom „naj“ v celom Ríme, najviac imitovaná, najlepšie zachovaná a s najväčším tehlovým dómom.



Panteón, ktorý sa nachádza v centre Ríma na námestí Piazza della Rotonda, je pôvodne antickým chrámom. Postaviť ho dal Marcus Agrippa na oslavu víťazstva bitky u Actia. Podľa legendy stojí budova na mieste, kde anjel vzal zomierajúceho Romula do neba. Stavba začala približne v roku 27 pred Kristom a skončila sa v roku 25 pred Kristom. Chrám v roku 80 nášho letopočtu vyhorel a na pamiatku Marcusa Agrippu ho v roku 125 dal cisár Hadrián znovu postaviť.

Názov pochádza z gréckeho pan theos, čo znamená všetci bohovia. Pôvodne bol teda Panteón zasvätený všetkým bohom, čo sa zmenilo až v roku 609, keď ho dostal do vlastníctva pápež Bonifác IV a spravil z neho kresťanský kostol. Zasvätil ho Panne Márii, patrónke mučeníkov.

Budova má veľmi netradičný tvar. Má tvar kruhu s priemerom 43,2 metra, pričom aj výška je 43,2 metra. Pri výstavbe dómu boli použité najmodernejšie technológie antického Ríma. Steny pri zemi sú hrubé vyše 6 metrov a s narastajúcou výškou sa stenčujú. Kupola bola z vonkajšej strany pokrytá pozlátenými bronzovými plátmi. Zaujímavosťou Panteónu je aj portiko, stĺporadie pred vchodom. 16 korintských stĺpov, vysokých 12,5 metra a vážiacich 60 ton, nesie štít, na ktorom je pôvodný nápis nesúci meno M. Agrippu. Jediným zdrojom prirodzeného svetla v Panteóne je okulus, otvor v kupole.

Turistov do Panteónu lákajú aj hrobky, pričom najznámejšia je hrobka Rafaela.  

Zdroj/ autor: sacred-destinations.com, italyguides.it, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa