Nebezpečný obor na Havaji, to je sopka Kilauea

2012-11-06 10:35:00 |   |    | 

SPOJENÉ ŠTÁTY - Jeden z najzaujímavejších kúskov pre vulkanológov navštevujú aj turisti, ktorí si možno ani neuvedomujú, aké nebezpečenstvo tu na nich číha.



Sopka Kilauea spolu s ďalšími štyrmi sopkami tvorí ostrov Havaj, ktorý patrí pod Havajské ostrovy. Podľa vedcov patrí tento vulkán k jedným z najnebezpečnejších v USA, hoci jeho vrchol je prístupný a často navštevovaný.

Slovo Kilauea v havajskom jazyku znamená veľmi rozširujúca, čo potvrdzuje aj história tejto sopky. Na ostrove sa dlho verilo, že je sopka neaktívna a je len súčasťou väčších susedných sopiek, ktoré sa na ostrove nachádzajú. Neskôr sa prišlo na to, že Kilauea má vlastný magmový systém siahajúci do hĺbky až 60 kilometrov.

Vrchol sopky sa nachádza vo výške 1 277 metrov nad morom a pokrýva územie 1,4 kilometra štvorcového.Podľa legendy je sopka telom havajskej bohyne sopiek Pele. Prvý Európan, čo sopku videl, bol reverend William Ellis v roku 1823.

Sopka bola aktívna počas celého 19. storočia a jej aktivita neutíchla ani v tom dvadsiatom. Od roku 1983 sopka neustále chrlí do vzduchu sopečný dym a plyny. Všeobecne sú výbuchy Kilauei mierne, no výbuch v roku 1990 zničil dve dediny.

Kilauea je obľúbeným miestom turistov a je pod neustálym dozorom Havajského vulkanologického centra.

 

Zdroj/autor: hvo.wr.usgs.gov, soest.hawaii.edu, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa