Veľká oceánska cesta: spoznajte krásy Austrálie

2013-01-17 11:35:00 |   |    | 

AUSTRÁLIA - Cesta, ktorá vás sama dovedie ku všetkým krásam v kraji.



Great Ocean Road, v preklade Veľká oceánska cesta, je automobilová cesta, ktorá sa vinie po západnom pobreží Austrálie. Nachádza sa v štáte Victoria medzi mestami Torquay a Warrnambool. Je to 243 kilometrov dlhá cesta, na ktorej je maximálna povolená rýchlosť 80 kilometrov za hodinu.

S výstavbou sa začalo v roku 1919, aby sa sprístupnil nehostinný terén štátu Victoria a umožnil sa tak prísun priemyslu a turistov. Dokončená bola v roku 1932 a stala sa jedným z najväčších vojnových pamätníkov, keďže cestu postavili vojnoví veteráni.

Great Ocean Road je známa prostredím, cez ktoré sa kľukatí. Prechádza popri plážach, útesoch, buši a dažďovom lese. Na každom kroku je čo vidieť, keďže pri ceste sa nachádzajú známe turistické atrakcie a jedny z najkrajších pláží v Austrálii.

Pre tých, čo hľadajú pokojný oddych, sú tu múzeá, galérie a prekrásne scenérie. Aktívnejší turisti môžu skúsiť golf, surfovanie, potápanie, rybárčenie alebo prechádzku po Great Ocean Walk - teda turistickom chodníku popri pobreží. Asi najväčšou zaujímavosťou Great Ocean Road je 12 Apoštolov. 45 metrové skaly, ktoré akoby vyrástli z vody. Nachádzajú sa v národnom parku Port Cambell National Park.

 

Zdroj/autor: visitvictoria.com, visitgreatoceanroad.org.au, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa