Východoafrická priekopová prepadli- prelomená Afrika

2012-05-03 16:00:00 |   |    | 

AFRIKA- Zlom, ktorý prechádza takmer celou severnou a západnou Afrikou, vytvoril prírodné divy, ktoré cestovatelia radi navštevujú.



Východoafrická priekopová prepadlina sa rozprestiera po dĺžke asi 6 tisíc kilometrov, od severnej časti Sýrie až po Mozambik. Je to trhlina, ktorá sa tvorí pomalým oddeľovaním zemských platní a tak trhá Afriku na dve menšie časti. Platňa, na ktorej leží Afrika, nubíjska platňa, sa neustále oddeľuje od tej somálskej. Okolie trhliny má rozmanitý ráz, od jazier až po zasnežené pohoria.

Afar“- africké územie na severe, kde sa stretávajú tri platne- arabská, nubíjska a somálska, je neustále v pohybe. Spôsobuje to pohyb zemských platní a zemského plášťa, ktorý sa nachádza pod nimi. Takýmito zlomami boli kedysi aj Červené more a Adénsky záliv, kde sa zemský povrch roztrhol a zalial vodou. Smerom dolu sa prepadlina rozdelila na dve vetvy, východnú a západnú. Východná je známa sopečnou aktivitou a v západnej sa vytvorili Veľké africké jazerá, napríklad Tanganika (druhé najhlbšie jazero na svete) a Viktóriino jazero.

Zdroj/ autor: geology.com, newworldencyclopedia.org, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
2.5/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa