Key West, ostrov kostí na Floride

2012-10-10 12:30:00 |   |    | 

SPOJENÉ ŠTÁTY - Key West je najjužnejším ostrovom spomedzi polostrovov Florida Key, v štáte Florida, v Spojených štátoch. Nachádza sa na ňom mesto Key West, ktoré zaberá celú plochu ostrova. Pôvodný názov ostrova je Cayo Hueso, čo v španielčine znamená ostrov kostí.



Prvýkrát bol ostrov objavený práve Španielmi. Vylodil sa tu Juan Ponce de León v roku 1521 a ostrov pomenoval. Potom sa dostal do rúk obchodníkov, ktorí ho niekoľkokrát predali. Až v roku 1822 priplával Matthew C. Perry a vyhlásil ostrov za územie Spojených štátov.

Ostrov je asi 6 kilometrov dlhý a 3 kilometre široký. Najvyšší bod na ostrove sa nachádza len 6 metrov nad hladinou. Celková rozloha ostrova je okolo 13,6 kilometra štvorcového, pričom mesto Key West pokrýva 19,2 kilometrov štvorcových (časť mesta je postavená na vode). Skladá sa z dvoch hlavných častí, Starého a Nového mesta. Staré mesto sa nachádza viac na západe a je postavené zväčša z klasických domov a bungalovov.

Domčeky sú namaľované zvyčajne pastelovými farbami, stoja na stĺpoch, vpredu majú verandy a maľované okenice. Nové mesto stojí na umelo vytvorených pozemkoch (zasypané močariská a lagúny). Nachádzajú sa v ňom nákupné centrá, školy, moderné obytné časti a letisko. Zaujímavosťou Key West je vývesná tabuľa, ktorá oznamuje, že sa nachádzate na najjužnejšom bode USA.

 

Zdroj/autor: conchtv.com, keywesttravelguide.com, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa