Milford Sound: dobrodružstvo na kajaku

2013-06-02 10:00:00 |   |    | 

NOVÝ ZÉLAND - Medzi obľúbené miesta na Novom Zélande patrí aj Milford Sound. Oficiálny názov dostal Milford Sound po meste Milford Haven vo Walese. V roku 1986 bol fjord zapísaný do Zoznamu lokalít svetového dedičstva UNESCO.



Milford Sound je fjord, ktorý nájdete na juhovýchode Južného ostrova Nového Zélandu. Patrí do Národného parku Fiordland. Názov domorodých obyvateľov je Piopiotahi, čo v preklade znamená drozd alebo miesto, kde spievajú drozdy. Legenda vraví, že keď domorodci stratili nesmrteľnosť, ktorú im dala bohyňa smrti, do fjordu priletel drozd a začal spievať smútočnú pieseň.

Fjord zasahuje asi 15 kilometrov do pevniny, pričom ústi do Tasmánskeho mora. Počas dôb ľadových doňho ľadovce vyryli brázdy, ktoré sú v niektorých miestach hlboké až 400 metrov (pod hladinou). Záliv je obklopený mohutnými kopcami, ktoré dosahujú výšky až 1 200 metrov z oboch strán. Najvyšší vrch je Mitre Peak s výškou 1 692 metrov.

Milford Sound je asi najvlhším miestom na svete, kde padá neuveriteľných 7 metrov vody ročne. Vo fjorde nájdete aj vodopády, pričom niektoré sú vysoké až 1 kilometer. Milford Sound je prekrásnym miestom za každého počasia. Turisti si môžu prenajať kajak alebo loď a preskúmavať fjord po vode alebo ísť na turistický chodník Milford Track. Milovníci zvierat môžu vo fjorde stretnúť delfíny, tulene alebo tučniaky.

 

Zdroj/autor: milford-sound.co.nz, southerndiscoveries.co.nz, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa