Sopka Saint Helens- jedna z najväčších katastrof v USA

2012-04-22 11:00:00 |   |    | 

SPOJENÉ ŠTÁTY- Jednu z najväčších prírodných pohrôm Spojených štátov spôsobila práve táto sopka.



Sopka Saint Helens sa nachádza v štáte Washington asi 80 kilometrov od mesta Portland, v štáte Oregon, v Spojených štátoch. Patrí pod správu Mount St Helens National Vulcanic Monument a v rámci vzdelávania v oblasti environmentalistiky bolo pri sopke postavené návštevnícke centrum.

V jazyku pôvodných obyvateľov má sopka meno Loouwala- Clough, čo v preklade znamená dymiaca hora. Podľa jednej z indiánskych legiend tu žila dievčina Loowit, do ktorej sa zamilovali dvaja synovia mocného Ducha. Loowit sa nevedela rozhodnúť a preto začali dvaja bratia proti sebe bojovať. To sa Duchovi nepáčilo a všetkých troch vhodil do útrob hôr. Loowit do najkrajšej strednej a bratov po jej oboch stranách. Moderné pomenovanie pochádza z roku 1792, keď horu na počesť priateľa baróna St. Helens pomenoval objaviteľ kapitán George Vancuver.

Stratovulkán Saint Helens má veľmi bohatú históriu výbuchov a sopečnej aktivity. Vznikla asi pred 400 tisíc rokmi, čo ju zaraďuje medzi mladšie vulkány. Do roku 1980 mala dokonalý tvar, no po masívnom výbuchu v tomto roku sa severná časť spustila dolu ako kamenná lavína. Sopka, ktorá mala pôvodne okolo 2 900 metrov, sa po erupcii zmenšila na 2 500 metrov. Katastrofa spojená s týmto výbuchom sa zapísala do dejín Spojených štátov. Sutina sa zrútila do jazera pod sopkou a vytvorila bahno. To sa v obrovských množstvách valilo z jazera a ničilo všetko, čo mu prišlo do cesty.

Zdroj/ autor: mountsthelens.com, usgs.gov, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
1.3/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa