Timbuktu, zabudnuté mesto v prachu púšte

2013-01-21 13:00:00 |   |    | 

MALI - Preslávené, ale aj zabudnuté mesto na okraji púšte. Timbuktu sa nachádza na hraniciach Sahary, v africkom štáte Mali. Postavené je na úrodnom mieste blízko rieky Timbuktu. Po stáročia bolo centrom afrického obchodu, keďže ním prechádzala transsaharská obchodná cesta.



Založené bolo Tuarégmi v 5 storočí, ale rozmach prišiel až v 15. a 16. storočí. Vtedy bola v meste známa islamská univerzita Sankore, ktorú navštevovalo až 25 tisíc študentov. Rukami Timbukčanov vtedy prúdilo zlato, striebro, drahé kamene a soľ. Úpadok prišiel s objavením Guinejského zálivu, keď sa začal tovar prevážať loďami.

Názov Timbuktu pochádza z dôb založenia mesta. Tuarégovia si tu počas obdobia dažďov zakladali tábor, aby tu napásli svoj dobytok. Prechodný tábor strážila stará žena, Buktu. Z toho vzniklo Tim- Buktu, v preklade miesto, kde je Buktu.

Mesto sa rokmi stalo prevažne obchodným centrom a miestom, kde sa schádzali najvýznamnejší učenci z okolia. Zakladali sa tu školy, univerzity a chrámy. Medzi zaujímavosti mesta patria tri mešity. Mešita Djingareyber je najväčšou v meste a jej minarety je možné vidieť z veľkej diaľky. Ďalšími sú mešita Sankore a Sidi Yahia. Všetky tri budovy boli počas rokov poškodené, no boli zrekonštruované a zostali živými pamiatkami dávnej slávy mesta Timbuktu.

 

Zdroj/autor: unesco.org, timbuktufoundation.org, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa