Múr nárekov

2013-01-22 11:30:00 |   |    | 

IZRAEL - Miesto, kde sa každý zamyslí a vyriekne svoju prosbu. Múr nárekov alebo aj Západný múr sa nachádza v židovskej časti starého mesta Jeruzalemu, v Izraeli. Pre Židov je to najposvätnejšie miesto a denne ich sem prichádzajú tisícky, aby napísali svoje prosby a zmiernili svoje súženie.



Západný múr je posvätný, pretože bol kedysi súčasťou chrámu, ktorý postavil kráľ Herodes Veľký. Pôvodne tu stál menší chrám, ktorý dal Herodes v roku 20 pred Kristom prestavať na väčší. V roku 70 nášho letopočtu bol chrám spolu s mestom zničený a jedinou nepoškodenou časťou zostal Západný múr.

K nemu po 2 tisíc rokov chodili Židia nariekať nad stratou chrámu. Počas rokov boli obdobia, keď mali Židia vstup k múru zakázaný alebo len obmedzený. Až v roku 1967, po šesťdňovej vojne, sa múr dostal do ich rúk.

Múr je vysoký 20 metrov a skladá sa z 25 vrstiev kameňov. Pôvodne bolo pod ním len malé námestie, ktoré po roku 1967 rozšírili, aby umožnili prístup väčšiemu množstvu ľudí. Námestie funguje ako otvorená svätyňa. Okolie je rozdelené na niekoľko častí. Muži a ženy majú rozdielne sekcie múru, keďže podľa ortodoxných Židov sa ženy pri múre nesmú modliť s mužmi. Kto chce pristúpiť k múru a vložiť doňho svoju prosbu, musí splniť niekoľko nariadení. Muži musia mať prikrývku hlavy a ženy musia byť zahalené.

 

Zdroj/autor: sacred-destinations.com, biblewalks.com, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.5/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa