Douglas- hlavné mestečko ostrovného štátu

2012-04-09 11:00:00 |   |    | 

ISLE OF MAN- Keltské mesto plné viktoriánskych pamiatok má pre turistov pripravené atrakcie, ktoré podčiarkujú krásu malého mestečka.



Mesto Douglas, alebo po mansky (keltský jazyk, ktorý je na ostrove oficiálny) Doolish, je hlavným mestom na ostrove Isle of Man. Nachádza sa v Írskom mori medzi Írskom Veľkou Britániou. Územie je autonómne a len korunnou dependenciou Spojeného kráľovstva. V meste Douglas sa teda nachádza parlament a správa ostrova. Hlavným mestom sa stal v roku 1863.

Douglas je najväčším mestom na ostrove v má okolo 26 tisíc obyvateľov. Leží na sútoku dvoch riek Dhoo a Glass, ktoré vytvárajú rieku Douglas. Mesto je centrom diania na ostrove. Sídli tu manský parlament , Tynwald, ktorý zasadá už vyše tisíc rokov a raz do roka zasadá aj vonku, na kopci Tynwald. Medzi ďalšie zaujímavosti mesta patria prístav, ktorý je centrom obchodu, promenády pozdĺž pobrežia, ktoré si môžete prezrieť počas cesty vláčikom, ktorý ťahá kôň, alebo obrovskú tmavú komoru, v ktorej môžete pozorovať celé mesto. Po okolí sa dá cestovať parnou lokomotívou.

Zdroj/ autor: visitisleofman.com, iomguide.com, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa