Maľovaná púšť: farebný závoj americkej Arizony

2013-05-21 17:00:00 |   |    | 

SPOJENÉ ŠTÁTY - Časť Ameriky, ktorú akoby niekto vystrihol z detského šlabikára, sa nachádza uprostred vyprahnutej Arizony.



Maľovaná púšť, po anglicky Painted Desert, je oblasťou, ktorá sa vyznačuje nádherne sfarbenými kopcami. Nachádza sa asi 30 kilometrov od mesta Cameron (blízko Grand Canyonu) a na juhu hraničí s územím Národného parku Skamenených lesov. Je to veľmi nehostinné a pusté miesto, kde sa okrem skál nenachádza takmer nič. Prvá zmienka o tejto púšti je z obdobia prvých španielskych ciest po Amerike, zo 16. storočia.

Púšť sa rozkladá na území približne 378 tisíc kilometrov štvorcových. Svoju charakteristickú farbu získala počas vytvárania rôznych vrstiev hornín, z ktorých sú kopce tvorené. Ukladanie ílovcov a pieskovcov s rôznymi množstvami minerálov a prímesí spôsobilo rôznofarebné vrstvy. Keď sa vrstvy ukladali pomaly, minerály železa a hliníka sa ukladali do pôdy a vytvorili odtiene červenej, oranžovej a ružovej.

Naopak, v obdobiach dažďov, keď sa minerály nemohli ukladať do pôdy, vznikali farby ako modrá, fialová a šedá. No príroda nie je naklonená týmto skvostom. Slnko, vietor a dážď prispievajú k silnejúcej erózii. Ročne kopce stratia okolo 60 milimetrov povrchu, čo sa nezdá veľa, ale za sto rokov to je okolo 30 až 60 centimetrov.

 

Zdroj/autor: scienceviews.com, arizona-leisure.com, Silvia Sekáčová, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa