Indická riviéra Goa: perla Orientu, ktorú preslávilo hnutie hippies

2012-10-12 12:30:00 |   |    | 

INDIA - Goa je indický štát, ktorý aj dnes poctivo dodržiava obednú siestu - pozostatok portugalskej kolonizácie. Goa leží na západnom pobreží Indie, pri Arabskom mori. Nazývajú ju tiež „perlou Orientu“ alebo „turistickým rajom“, pretože tento malebný kraj v sebe ukrýva uhladenosť západu a tajomnosť východu.



Behom stáročí bola ovládaná mnohými mocnosťami a rodinami. V 15. storočí ju kolonizovali Portugalci. Obchod s korením a šírenie kresťanstva zanechali stopy v spôsobe života bežných obyvateľov. Goa sa oslobodila až v roku 1961 a v roku 1987 sa stala 25. štátom Indie. Známa je tiež pod názvom Gomantak, ktorý bol použitý už v epose Mahábhárata, a v preklade znamená úrodná zem.

Štát Goa je rozdelený do dvoch hlavných územných celkov, Severnej a Južnej Goe, ktoré sú rozdelené do 11 okresov. Rozprestiera sa na 3 702 kilometroch štvorcových a hlavným mestom je Panaji. Goa má značné množstvo vody, ktoré zabezpečujú početné rieky a monzúny, a tak sa tu darí poľnohospodárstvu.

Pocit raja tu dotvárajú množstvá exotických rastlín a paliem. Turistov poteší okolo 100 kilometrov pobrežia, kde nájdete prekrásne pláže. Jazyky, ktoré sa v Goi používajú, sú angličtina, hindčina, konkánčina a už pomenej portugalčina.

 

Zdroj/autor: goatourism.gov.in, lonelyplanet.com, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa