Kráter Ngorongoro: pozorujte krásy prírody, ale aj ukrutný boj o život

2013-01-23 13:30:00 |   |    | 

TANZÁNIA - Raj pre divokú zver aj turistov, je miestom, kde možno pozorovať všetky krásy prírody, ale aj ukrutný boj o život.



Kráter Ngorongoro sa nachádza v severnej Tanzánii a je súčasťou planiny, na ktorej sa nachádza aj Národný park Serengeti a vrch Kilimandžáro. V roku 1959 sa kráter stal chránenou oblasťou. Nachádza sa na území Východoafrickej priekopovej prepadliny, ktorá tento kráter vytvorila.

V okolitých vrchoch sa nachádza deväť sopiek, pričom jedna z nich je stále aktívna. V rámci chránenej oblasti Ngorongoro nájdete aj Olduvai Gorge, kolísku ľudstva, a miesto Laetoli, kde sa vo vyvretých skalách našli odtlačky nôh, pričom láva tu stuhla asi 3,6 miliónov rokov dozadu.

Kráter má rozlohu okolo 264 kilometrov štvorcových, priemer od 16 do 19 kilometrov a výšku okraju od 400 do 610 metrov. Je jedným z mála nepoškodených, neaktívnych a nezaplavených sopečných kotlov na svete. Pôda vnútri krátera je vďaka minerálom z vyvretých hornín veľmi úrodná. Zarastená je trávnatými pláňami, akáciovými lesmi a nachádzajú sa tu aj jazerá a mokrade.

Jedinečnosť tejto oblasti ešte podčiarkuje množstvo divokej zveri, ktorá sa tu pasie. Je tu približne 25 tisíc kusov veľkých zvierat, prevažne kopytníkov, ktoré zase lákajú veľké šelmy. Nájdete tu hrochov, nosorožcov, pakone, zebry, gazely, levy a aj slony. Z domorodých kmeňov sa sem prisťahovali Masajovia, ktorí tu žijú svojím tradičným spôsobom života.

 

Zdroj/autor: unesco.org, tanzaniaodyssey.com, ngorongoro-crater.org, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.5/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa