Polárna žiara, prírodné divadlo v plnom lesku

2013-11-07 10:10:00 |   |    | 

Prírodné divadlo v plnom lesku rozsvecuje oblohu severnej, ale aj južnej pologule. Polárna žiara alebo aj Aurora borealis je svetelný jav, ktorý sa objavuje za polárnym kruhom (na južnej pologuli sa žiara nazýva Aurora australis). Ľudstvo ňou bolo od nepamäti fascinované a milión ľudí cestovalo tisícky kilometrov, len aby uzreli trblietavú oblohu.



Najčastejší výskyt polárnej žiary je pri magnetickom poli Zeme, no v niektorých prípadoch je možné uvidieť žiaru aj v našich končinách a v extrémnych prípadoch aj na rovníku. Najväčšia šanca vidieť tento malý zázrak je od konca jesene až do začiatku jari, ale najväčšiu rolu tu hrá počasie a Slnko a tie sú nevyspytateľné.

Podľa niektorých severských legiend je Aurora borealis žiarou brnenia bojovných Valkýr. V skutočnosti vzniká tak, že do atmosféry dopadnú elektricky nabité časti slnečného vetra. Tie sa uvoľňujú počas solárnych výbuchov a dostávajú sa do našej atmosféry. Tu sú ťahané silou magnetického poľa buď na sever alebo na juh. Nabijú častice atmosféry energiou, ktorú potom častice uvoľnia v podobe svetla.

Farba závisí od toho, ktorá častica sa v akej výške nabije. Zelené svetlo vznikne, ak je nabitá častica kyslík a nachádza sa vo výške do 241 kilometrov. Nad 241 kilometrov sa vytvára červené svetlo. Svetlo uvoľnené z dusíka vo výške do 96,5 kilometrov žiari jasnou modrou farbou. Nad touto výškou dusík produkuje fialovú žiaru. Pretože sa častice hýbu, môžeme vidieť ako žiara „tancuje“. Takéto prúdy vytvárajú až 20 miliónov ampérov a 50 tisíc voltov.

 

Zdroj/autor: howstuffworks.com, visitnorway.com, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.5/5 (15 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa