Perth v Austrálii: jedno z najizolovanejších miest na planéte

2012-10-15 12:20:00 |   |    | 

AUSTRÁLIA - Moderná metropola západnej Austrálie. Mesto Perth je hlavným mestom štátu Západná Austrália, v Austrálii. Je taktiež najväčším mestom v okolí a centrom obchodu a zábavy. Žije tu okolo 75 percent obyvateľov celej Západnej Austrálie.



Mesto leží pri rieke Swan. Z historických zdrojov vieme, že oblasť pôvodne obývali Aborigéni. Svoje územie tu mal jeden z najmocnejších klanov vedený Yellagongom. Prvým Európanom, čo zakotvil v Perthe, bol kapitán James Stirling v roku 1829. Mesto sa stalo prvou slobodnou kolóniou v Austrálii. Postupne však bolo spolunažívanie dvoch odlišných národov čím ďalej tým násilnejšie. Domorodci bojovali za svoje územia, ale Európania ich krvavo potlačili.  

Dnes je mesto Perth prekrásnym miestom na prácu aj odpočinok. Má približne 1,7 milióna obyvateľov. Najbližšie väčšie mesto (nad pol milióna obyvateľov) sa nachádza až v štáte Južná Austrália, mesto Adelaide vzdialené 2 104 kilometrov, čo robí Perth jedným z najizolovanejších miest na svete. V meste si každý nájde to, čo potrebuje, obchody, múzeá, galérie, záhrady a podobné. V okolí sa nachádza viacero zaujímavostí, ako ostrov Rottnest.

Patrí medzi ostrovy, ktoré sa rozkladajú pri pobreží a má jeden z najzaujímavejších tvarov na svete. Pre milovníkov mora je tu až 63 prekrásnych pláží a lagún. Ďalej tu nájdete známe vinárske oblasti, zábavné parky, zoologické záhrady a miesta, kde môžete surfovať alebo plávať s delfínmi. Perth má ešte jedno naj, nachádza sa tu najväčšia zvonica na svete Perth Bell Tower & Swan Bells, ktorá má 18 zvonov.

 

Zdroj/autor: informationcentres.com.au, cityofperth.wa.gov.au, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa