Súostrovie Špicbergy: ľadová krása za severným pólom

2012-10-31 12:30:00 |   |    | 

NÓRSKO - Na kraji Európy, za severným pólom, kde deň a aj noc trvajú pol roka, nájdete súostrovie Špicbergy.



Špicbergy, alebo po nórsky Spitsbergen, je súostrovie ležiace v Severnom ľadovom oceáne. Nachádzajú sa približne 656 kilometrov od nórskeho pobrežia. Od roku 1920 patria oficiálne pod Nórske kráľovstvo, aj keď sú úplne samostatné.

Svoje pomenovanie získali od holandského moreplavca Viliama Barentsza v roku 1596. Ten hľadal severnú cestu do Ázie a objavil ostrovy. Nórske pomenovanie pre ostrovy je Svalbard, v preklade chladné pobrežie, pretože názov Spitsbergen pomenúva len jeden z ostrovov.

Súostrovie má rozlohu približne 63 tisíc kilometrov štvorcových, pričom asi 60 percent je pokrytých ľadom a ľadovcami. Nájdete tu okolo 2 500 obyvateľov, čo je približne toľko, čo ľadových medveďov. Hlavným a najväčším mestom je Longyearbyen.

Primárnym lákadlom pre turistov je nezameniteľná príroda. Vďaka teplým morským prúdom okolité more nezamŕza a letá sú na ostrovoch príjemné. Ostrovy sa stali základným táborom pri arktických expedíciách na sever. Pozorovať sa tu dajú fjordy, zvieratá a hlavne ľadovce, ktoré turistom berú dych.

 

Zdroj/autor: spitsbergentravel.com, spitsbergen-svalbard.info, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
2.3/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa