Chrám nebies- komplex pre nebesia

2012-04-18 12:00:00 |   |    | 

ČÍNA- Jedinečná náboženská pamiatka uprostred hlavného mesta v sebe ukrýva očarujúce chrámy.



Chrám nebies, alebo aj Tiantan, sa nachádza v južnej časti hlavného mesta Číny, Pekingu. Je to najväčší chrámový komplex v meste, ktorý dali postaviť čínsky cisári, ako obetu pre nebesia a bohov.

So stavbou začali cisári z dynastie Ming v roku 1420. Ako nebeskí synovia, si nedovolili postaviť ich vlastné bydlisko (Zakázané mesto) väčšie ako miesto, kde sa mali vykonávať obety pre bohov. V roku 1918 sa chrámový komplex stal národnou pamiatkou a verejnosti prístupným parkom. Na zoznam svetového dedičstva UNESCO bol Chrám nebies zapísaný v roku 1998.

Komplex sa rozkladá na ploche 2,73 kilometra štvorcového a je obohnaný múrom. Severný, vyšší, múr predstavuje nebo a južná stena múru, ktorá je nižšia, predstavuje zem. Celý areál je rozdelený na vonkajšiu a vnútornú časť. Práve vo vnútornej sa nachádzajú najväčšie pamiatky. Tri preslávené dychberúce stavby nájdete na linke smerujúcej z juhu na sever.

1,2 kilometra dlhá cesta začína pri Kruhovom oltári, trojvrstvovej terase z bieleho mramoru. Cesta ďalej vedie popod Nebeský oltár, ktorý je akoby zmenšeninou hlavnej budovy. Tá sa volá Sieň modlitieb za dobrú úrodu a bola miestom každoročných osláv úrody. Chrám má okrúhly pôdorys a tri modré strechy. Vnútri sa nachádza 28 stĺpov. 4 z nich reprezentujú 4 ročné obdobia, 12 stĺpov reprezentuje mesiace v roku a posledných 12 predstavuje 12 hodín v jednom dni (v čínskej kultúre mal deň 12 hodín). Ďalšou zaujímavosťou je Stena ozvien, ktorá nesie zvukové vlny do diaľky a tak je možné počuť hlasy z jedného konca steny na druhý.

Zdroj/ autor: china.org.cn/, travelchinaguide.com, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa