Memnonove kolosy- staroveká ochrana

2012-04-20 19:00:00 |   |    | 

EGYPT- Takmer každý egyptský faraón, ktorý si dal postaviť veľkolepú hrobku, mal pred ňou umiestnené stráže, ktoré dozerali na jeho pokoj. V prípade Amenothepa to boli Menmonove kolosy.



Memnonove kolosy, alebo aj es-Salamat, sa nachádzajú na západnom brehu Nílu, pri meste Luxor, v Egypte. Sú to veľkolepé sediace sochy, ktoré boli postavené, aby chránili vstup do Amenhotepovho chrámového komplexu. Ten bol postavený ešte za jeho života, aby sa tam k nemu mohli chodiť modliť poddaní. Postaviť ich dal faraón Amenothep III približne pred 3 400 rokmi.

Sochy Amenothepa majú 23 metrov a vážia takmer tisíc ton. Sú postavené z kremenca, ktorý bol dovezený pravdepodobne z Gízy. Severná socha predstavuje Amenothepa s jeho matkou a južná, faraóna s manželkou a dcérou. Svoje pomenovanie Memnonove kolosy, získali od gréckych cestovateľov, ktorým Amenothepove sochy pripomínali Memnona. Po zemetrasení v roku 27 pred Kristom sa sochy poškodili a začali vydávať zvonivé zvuky. Za týmto tajomným javom cestovali ľudia z ďalekého okolia až do roku 199 nášho letopočtu, keď ich dal rímsky cisár opraviť a tým ich umlčal.

Zdroj/ autor: sacred-destinations.com, touregypt.net/, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa