Údolie rieky Loiry - loďou okolo najkrajších zámkov Francúzska

2012-10-02 14:30:00 |   |    | 

FRANCÚZSKO - Dolu riekou okolo prekrásnych zámkov. Údolie rieky Loiry, po francúzsky Val de Loire, sa nachádza v strede Francúzska. Je to špecifická oblasť, ktorá sa tiahne okolo brehu rieky Loiry.



Tá pramení na úbočí hory Gerbier de Jonc a preteká územím dlhým tisíc kilometrov až k mestu Nantes pri Atlantickom oceáne. Územie je známe prevažne očarujúcou prírodou romantickými zámkami, ktoré sú na brehu postavené. Údolie rieky je zapísané aj v Zozname svetového dedičstva UNESCO a to hlavne pre svoje preslávené a zachované zámky a dobové mestečká.

Keď sa spomína toto údolie, zväčša sa jedná o oblasť asi 280 kilometrov, medzi mestami Sully-sur-Loire a Chalonnes-sur-Loire, ktorá poskytuje tie najznámejšie atrakcie. Povodie rieky je známe aj ako „kolíska francúzskeho jazyka“ alebo „záhrada Francúzska“ a je to malebný kraj, ktorý si vybrali aj francúzski šľachtici.

Tí po sebe zanechali zámky, záhrady a parky. Medzi najznámejšie zámky patria Château de Chambord, Château de Blois alebo Château de Chaumont-sur-Loire. Pôvodne boli postavené na obranu, no časom sa z nich stali sídla boháčov a kráľovskej rodiny. Turistov do oblasti lákajú aj záhrady, kvety a víno, ktoré je obľúbené po celom svete.

 

Zdroj/autor: experienceloire.com, loirevalleytourism.com, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
1.8/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa