Skalný dóm- lesknúca sa krása

2012-04-20 11:00:00 |   |    | 

IZRAEL- Žiarivá dominanta prastarého mesta. Je jednou z najvýznamnejších pamiatok mesta a pre moslimských veriacich predstavuje miesto, kde Mohamed počas svojej „nočnej cesty“ vystúpil do neba.



Skalný dóm, alebo aj Qubbat as-Sakhrah, sa nachádza na Chrámovej hore v Jeruzaleme, v Izraeli.

S jeho výstavbou sa začalo v roku 688, za vlády kalifa Abd al-Malik ibn Marwana. Chrám dal postaviť na mieste, kde sa našiel posvätný kameň. Ten je posvätný aj pre židovských veriacich, ktorí toto miesto považujú za miesto, kde Abrahám chcel obetovať svojho syna. Stavba bola dokončená v roku 691 a stala sa dominantou celému Jeruzalemu.

Jedinečný dojem z chrámu vytvára jeho dokonalá symetria. Každá stena na dĺžku meria 24,4 metra. Tento rozmer je dodržaný aj pri priemere dómu a jeho výške. Pôvodne bol dóm celý zo zlata, ale rokmi bolo zlato nahradené meďou a teraz je dóm z hliníku a je pozlátený. Na vrchole sa nachádza známy moslimský znak, mesiac. Pohľadom cezeň sa nasmerujete priamo na Mekku. Skalný dóm je prekrásne vyzdobený, zvonka tureckými dlaždicami a zlato-červenými kombináciami v interiéri. Vnútri sa nachádza jeden z najstarších mihrabov, ukazovateľov Mekky, a posvätný kameň. Pod ním sa nachádza Studňa duší, v ktorej sa podľa legendy majú stretávať mŕtvi pri modlitbách.

Zdroj/ autor: sacred-destinations.com, archnet.org, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.5/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa